Ingrediënten
25 gram cacao Van Soest
220 gram chocolade drups puur Van Soest
50 milliliter koud water
100 milliliter kookend water
100 gram boerenroomboter neutraal, in plakjes, op kamertemperatuur, plus een eetlepel extra
2 medium Freiland eieren of 3 kleine
100 gram slagroom
3-4 Doyenne du Comice peren
Zelf in huis halen:
1/2 theelepel baksoda
vanillestokje
175 gram donkere basterdsuiker
125 gram gecondenseerde volle melk
2 theelepels golden syrup
200 gram patentbloem, gezeefd
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
Bereiding
- Bekleed 26 cm groot taartvorm met bakpapier. Zet de oven aan op 180 graden.
- Roer in een kom de cacao met koud water totdat het een dikke massa wordt. Voeg kokend water toe direct gevolgd door 70 gram chocolade drups en baksoda. Roer totdat alles is gesmolten.
- Klop in een andere kom of in een keukenmachine de boter met suiker, gecondenseerd melk, vanillezaadjes en -extract totdat het luchtig wordt. Voeg dan de eieren, één voor één, golden syrup en een snufje zout toe. Blijf kloppen.
- Meng de gezeefde bloem met bakpoeder en voeg de helft toe aan het botermengsel. Voeg vervolgens de gesmolten chocolademixtuur, de rest van de bloem en het bakpoeder samen. Klop totdat het een egale massa wordt.
- Hak 50 gram chocolade drups puur Van Soest zeer fijn en roer door het beslag. Giet in de bakvorm.
- Was en schil de peren. Snijd ze doormidden, snijd het klokhuizen weg en leg ze in het beslag met de gesneden kant naar beneden.
- Zet de taart in het midden van de oven en bak 40-60 minuten of totdat het satéstokje er zo goed als schoon uitkomt.
- Laat afkoelen in de bakvorm.
- Maak het chocolade glazuur. Breng de room bijna aan de kook. Doe 100 gram chocolade drups en snufje zout erin. Roer, met het vuur aan, totdat de chocolade gesmolten is. Voeg dan boter toe en roer opnieuw. Besmeer daarmee de bovenkant van de taart en laat afkoelen.
- Haal de taart voorzichtig uit de vorm en serveer.
Receptinformatie
- Bereidingstijd: 120 min