NATUURLIJK BOEREN
Lindenhoff heeft als missie om zo duurzaam mogelijk te produceren, met aandacht voor plant en dier en aarde. Elke dag zorgen onze boeren met veel liefde voor onze koeien en varkens. Naar onze mening smaakt vlees het best als dieren een goed leven hebben gehad. Ieder product in ons assortiment is geselecteerd omdat het de best smakende is in zijn soort. Onze ervaring en overtuiging stellen dat die beste smaak altijd voortkomt uit productiemethoden die dicht bij de natuur blijven en waarin het welzijn van mens, dier en aarde centraal staat. De beste smaak is daardoor ook altijd smaak zoals de natuur het bedoeld heeft: authentieke smaak.
SINDS 1989
Wat in 1989 als hobby begon, is uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 100 gepassioneerde medewerkers en veel bevriende boeren, tuinders, telers en topchefs waar Lindenhoff nauw en graag mee samenwerkt. Ben en Ria te Voortwis begonnen ruim 30 jaar geleden op de boerderij met het produceren van groente en vlees van authentieke Franse rassen voor eigen gebruik. De vraag naar hun smaakvolle producten groeide snel boven de kleine klantenkring van buren uit. Ook chefs die op zoek waren naar de beste kwaliteit vlees wisten de producten van Ben en Ria te vinden. Ze pachtten gedurende enkele jaren een grote boerderij in Frankrijk erbij om daar ook Gasconne koeien te houden.
DIRCO EN JOËLLE
Dirco en Joëlle te Voortwis wonen en werken met hun vier kinderen op de boerderij. Elke dag zorgen zij met veel liefde voor de runderen, varkens en schapen, die op 75 hectare grasland rondlopen in het pittoreske Baambrugge. Dat de dieren de ruimte krijgen om te grazen en te lopen, gezonde voeding tot zich nemen en op natuurlijke wijze groeien, proef je terug in het pure, smaakvolle vlees. Zo heeft het tweetal het Baambrugs big – een unieke kruising van een aantal rassen – zelf ontwikkeld. Denk verder aan rundvlees van rustieke Franse Gasconne bergrunderen en mals lamsvlees van de Kamper lam.
DE KOEIENSERRE
In 2011 hebben wij als eerste ter wereld een goed doorlichte ‘koeientuin’ gebouwd, waar de runderen heerlijk in de beschutting van inpandige bomen kunnen staan met voldoende frisse lucht, daglicht en uitloop naar buiten, zoals het hoort. In een weiland ligt een koe het liefst onder een boom, daarom staan er bomen in de stal. Het is een open stal, zodat er veel lucht en licht is; het dak is van lichtdoorlatend materiaal. Ook de wanden zijn grotendeels open. Onze Gasconne koeien en kalfjes voeren we zoveel mogelijk gras en met de kruiden die in de weide groeien. In de winter krijgen de koeien ook bietenpulp, aardappels en bierbostel. Wist je dat onze stal is uitgebreid? In de Horn heeft boer Dirco een vierde boog toegevoegd aan onze serrestal.
“Ik wilde een stal bouwen die eigenlijk zo min mogelijk op een stal lijkt. Ik weet dat de dieren een prachtig leven hebben gehad en daar ben ik trots op. Dit is de enige manier hoe ik wil boeren.”
– Boer Dirco te Voortwis
75 HECTARE GRASLAND
De dieren worden bewust niet onthoornd; er is immers genoeg ruimte. In de zomer grazen ze zoveel mogelijk buiten op de 75 hectare kruidenrijk grasland in Baambrugge. Vanaf de geboorte lopen de kalfjes met de moeder zij aan zij in de stal of in de wei. Aangezien de kalveren vrij rondlopen eten zij naast de melk ook het voer dat de volwassen dieren krijgen, zoals het hoort: een zorgvuldig samengesteld biodivers en natuurlijk dieet.
DICHT BIJ DE NATUUR
Ook bij onze varkens is het uitgangspunt om de huisvesting, verzorging en het voer van de dieren zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. Dit houdt in dat alle varkens in ruime hokken en volop in het stro liggen, met de gelegenheid om buiten te lopen via een uitloop. De jonge biggetjes blijven 8 weken bij de moeder en kunnen daarnaast vrij op het erf rondlopen.
LINDENHOFF OPEN TUIN
Achter de Marché, aangrenzend aan de Lindenhoff boerderij, ligt een bijzondere plek verscholen. In de winter groeien hier wortelen, spruitjes, boerenkool en ‘vergeten’ groenten als topinamboer en postelein. In de zomer staan de tunnelkassen vol eetbare bloemen, kruiden en kleurrijk seizoensfruit.
Er wordt met de seizoenen mee geteeld: de natuur doet rustig haar werk en alles groeit in eigen tempo. De grote diversiteit aan planten, gecombineerd met natuurlijke bestrijders, groencompost en mest van de boerderij, houdt bodem en gewassen gezond. Zo oogsten we eerlijke, smaakvolle producten van hoge kwaliteit.
DE VOLGENDE GENERATIE
“Voor ons was een hoogtepunt dat de grote chefs van Nederland ons kalfsvlees heel mooi en fijn vonden, en dat ook het Gasconne rundvlees aan de top stond. Zelfs Paul Bocuse heeft nog vlees van mij gekocht,” vertelt Ben. “Toen wij in 1988 begonnen is het nooit onze bedoeling geweest een familiebedrijf op te zetten om later aan de kinderen door te geven. Wij wilden gewoon een bedrijf runnen, wat geld verdienen en bevrediging halen uit hetgeen waar we mee bezig waren. Op en gegeven moment verkochten we echter behoorlijk veel en vond ik het wel genoeg.
Toen heb ik de rem er op gezet, totdat ik erachter kwam dat de kinderen geïnteresseerd waren. Berend nam de leiding, en later kwam Willem erbij. En toen ze vroegen of ze het over konden nemen dacht ik; dit is een mooi team. Ik vind het heel leuk om te zien wat er nu staat. De sfeer is goed, en ik vind het geweldig dat de jongens niet alleen bezig zijn met geld verdienen, maar dat ze kijken naar de mensen. Dat doet ons goed1