Zelfgemaakte falafel met Israëlische salade en yoghurtsaus

Zelfgemaakte falafel met Israëlische salade en yoghurtsaus

12 november 2021

Ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN 1 teen Lautrec knoflook 2 sjalotten 20 g peterselie 20 g koriander 1 aardappel 3 tomaten 1 komkommer 1 Sorrento citroen 125 g yoghurt 1 breekbrood van vanmenno VOORRAADKAST 1 tl bakpoeder 2 el olijfolie 1 tl gemalen komijn 200 g kikkererwten zonnebloemolie (om in te frituren) HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN 2 tenen Lautrec knoflook 3 sjalotten 40 g peterselie 40 g koriander 2 aardappels 6 tomaten 2 komkommers 2 Sorrento citroenen 250 g yoghurt 2 breekbroden van vanmenno VOORRAADKAST 1½ tl bakpoeder 4 el olijfolie 2 tl gemalen komijn 400 g kikkererwten zonnebloemolie (om in te frituren)

Bereiding

Bereiding voor 2 personen
  1. Giet de geweekte kikkererwten af en spoel ze onder koud water.
  2. Pel en snijd de knoflook en 1 sjalot grof. Snijd 10 g peterselie en 10 g koriander grof. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Maal alles grof in een keukenmachine met de kikkererwten, komijn, bakpoeder en 2 theelepels zout, tot een net aan samenhangend geheel waar u balletjes iets kleiner dan een golfbal van kunt draaien. De grove structuur van de kikkererwten zorgt voor extra krokante falafel.
  3. Maak ondertussen de salade. Snijd de overige peterselie en koriander fijn. Pel en snijd de overige sjalot fijn. Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Meng alles bij elkaar met de sap van een halve citroen, 2 eetlepels olijfolie en zout en peper.
  4. Meng voor de saus de yoghurt samen met de sap van de overige halve citroen, zout en peper. Zet apart.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C en bak het brood af in circa 12 minuten goudbruin.
  6. Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan of frituurpan tot 180 °C. Frituur de falafel tot donkerbruin - de kleur van een bitterbal.
  7. Serveer de falafel samen met de yoghurtsaus, Israëlische salade en brood.
Bereiding voor 4 personen
  1. Giet de geweekte kikkererwten af en spoel ze onder koud water.
  2. Pel en snijd de knoflook en 2 sjalotten grof. Snijd 20 g peterselie en 20 g koriander grof. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Maal alles grof in een keukenmachine met de kikkererwten, komijn, bakpoeder en 2 theelepels zout, tot een net aan samenhangend geheel waar u balletjes iets kleiner dan een golfbal van kunt draaien. De grove structuur van de kikkererwten zorgt voor extra krokante falafel.
  3. Maak ondertussen de salade. Snijd de overige peterselie en koriander fijn. Pel en snijd de overige sjalot fijn. Snijd de tomaten en komkommers in kleine blokjes. Meng alles bij elkaar met de sap van 1 citroen, 4 eetlepels olijfolie en zout en peper.
  4. Meng voor de saus de yoghurt samen met de sap van de overige citroen, zout en peper. Zet apart.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C en bak het brood af in circa 12 minuten goudbruin.
  6. Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan of frituurpan tot 180 °C. Frituur de falafel tot donkerbruin - de kleur van een bitterbal.
  7. Serveer de falafel samen met de yoghurtsaus, Israëlische salade en brood.

Receptinformatie

  • Bereidingstijd: 50 min
  • Moeilijkheid: 3

More articles