Hertenstoofvlees met rode kool en rozemarijn aardappeltjes

Hertenstoofvlees met rode kool en rozemarijn aardappeltjes

18 november 2020

Ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN
VOOR HET STOOFVLEES 1/2 gele ui, gesnipperd 1/2 winterpeen, in plakjes 1/2 stengel bleekselderij, in plakjes 1 teentje knoflook, geperst 15 g boerenroomboter hertenpoulet 1/2 flesje bier Abcoudje 1/4 potje Lindenhoff hertenjus 1/2 takje rozemarijn 1/2 takje tijm 1 laurierblaadje VOOR DE RODE KOOL 1/2 gele ui, gesnipperd ca. 300 gr rode kool, fijn gesneden 1/2 appel, in blokjes 1/2 laurier blaadje VOOR DE AARDAPPELTJES 500 gr roseval aardappels, in kwarten gesneden ½ eetl. roomboter 1 takje verse rozemarijn 1 teentje knoflook VOORRAADKAST 1/2 eetl. bloem 1 plak ontbijtkoek 1 eetl. olijfolie 2 eetl. Balsamico azijn 1 theel. kristalsuiker
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
VOOR HET STOOFVLEES 1 gele ui, gesnipperd 1 winterpeen, in plakjes 1 stengel bleekselderij, in plakjes 2 teentjes knoflook, geperst 30 g boerenroomboter hertenpoulet 1 flesje bier Abcoudje 1/2 potje Lindenhoff hertenjus 1 takje rozemarijn 1 takje tijm 2 laurierblaadjes VOOR DE RODE KOOL 1 gele ui, gesnipperd ca. 600 gr rode kool, fijn gesneden 1 appel, in blokjes 1 laurier blaadje VOOR DE AARDAPPELTJES 1 kg roseval aardappels, in kwarten gesneden 1 eetl. roomboter 2 takjes verse rozemarijn 2 teentjes knoflook VOORRAADKAST 1 eetl. bloem 2 plakken ontbijtkoek 2 eetl. olijfolie 4 eetl. Balsamico azijn 2 theel. kristalsuiker

Bereiding

Voor het stoofvlees
      1. Snipper de ui. Snijd de winterpeen en bleekselderij in plakjes en pers de knoflook.
      2. Smelt de boter in een stoofpan met dikke bodem. Bak hierin de ui, peen, bleekselderij en knoflook 3 minuten. Schep het vlees erdoor en bak in 3 minuten rondom bruin. Bestrooi met de bloem en bak nog 2 minuten.
      3. Schenk het bier in de pan en voeg de hertenjus, kruiden en de ontbijtkoek toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees in circa 3 - 3,5 uur zachtjes gaar. Voeg eventueel wat extra bouillon toe als het droogkookt en roer regelmatig om.
      4. Neem de laatste 45 minuten het deksel van de pan stoofvlees en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken. Verwijder de kruiden uit de pan en breng op smaak met zout en peper.
    Voor de rode kool (Deze kan al eerder worden klaargemaakt!)
          1. Snipper de ui. Snijd de rodekool fijn en schil en snijd de appel in blokjes.
          2. Verhit 1 eetl. olijfolie in een steelpan. Fruit de ui gedurende 2 minuten. Voeg de rode kool, appel, laurier, Balsamico azijn, suiker en 100 ml water toe en laat afgedekt minimaal een uur stoven totdat de kool mooi zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
        Voor de aardappeltjes
        1. Verwarm de oven voor op 200°C. Was of schil de aardappelen, snijd ze in kwarten en kook 7 minuten in water met een snuf zout. Giet de aardappelen af, doe terug in de pan en schud flink zodat de buitenkant van de aardappelen een beetje kruimig wordt.
        2. Smelt de boter met 1 eetl. olijfolie in een pan. Schep om met de aardappelen en rozemarijn. Bestrooi met peper en eventueel zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
        3. Rooster de aardappelen ca. 40 minuten in het midden van de oven goudgeel en gaar. Schep halverwege om en leg de ongepelde tenen knoflook ertussen.

Receptinformatie

  • Bereidingstijd: 180 min
  • Moeilijkheid: 3

More articles