Gegratineerde uiensoep met Gruyère

Gegratineerde uiensoep met Gruyère

17 november 2025

Ingrediënten

Gerecht voor 2 personen | 45 minuten + 1 uur pruttelen 400 g rode en witte uien 1 teen knoflook, in plakken 25 g roomboter 2 takjes verse tijm half stokbrood van Menno 75 g gruyère, geraspt of comte Voorraadkast / zelf in huis halen 1 eetl. bloem 2 eetl. cognac (optioneel) 0.5 liter runderbouillon Gerecht voor 4 personen | 45 minuten + 1 uur pruttelen 800 g rode en witte uien 2 tenen knoflook, in plakken 50 g roomboter 3 takjes verse tijm 1 stokbrood van Menno 150 g gruyère, geraspt Voorraadkast / zelf in huis halen 2 eetl. bloem 4 eetl. cognac (optioneel) 1 liter runderbouillon

Bereiding

  1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in circa 30 minuten.
  2. Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 5 minuten mee.
  3. Voeg de cognac, de bouillon en de takjes tijm toe aan de soeppan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 1 uur zachtjes pruttelen. Verwijder het takje tijm en breng op smaak met zout en peper.
  4. Zet de ovengrill aan. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.

Receptinformatie

  • Bereidingstijd: 105 min
  • Moeilijkheid: 2

More articles