Geroosterde kalkoen met cranberry en walnotenvulling
Seizoen
winterGang
mainBereidingstijd
240 minutenMoeilijkheidsgraad
ingrediënten
De bereiding, inclusief gaartijd van een kalkoen duurt ca. 3-4 uur. De vulling kan eventueel de dag van tevoren worden gemaakt. De onderstaande ingrediënten zijn voor een flinke hoeveelheid vulling, mocht u over hebben kunt u hier bijvoorbeeld gehaktbrood van maken.
BENODIGHEDEN
1 braadslee ter grootte van de kalkoen
bakpapier, aluminiumfolie
INGREDIËNTEN
3-4 kg kalkoen (afhankelijk van het aantal personen)
2 eetl. + 100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
150 g Baambrugs Big spekblokjes
4 sjalotten, fijn gesneden
3 tenen knoflook, fijn gesneden
1 takje verse rozemarijn, bladeren fijn gehakt
250 g verse cranberries
Schil en sap van 1 sinaasappel
200 g grof gehakte walnoten
480 g Baambrugs Big worsten, alleen het vlees gebruiken
3 verse eieren
Zelf in huis halen:
4 plakjes verse gember, fijngehakt
500 ml appelsap
½ theel. gemalen nootmuskaat
½ theel. gemalen gemengde specerijen (kaneel, kruidnagel, kardemom..)
4 handjes broodkruim (brood van de vorige dag)
Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.
PrintenBereiding
- Verwarm de oven voor op 240°C. Begin met het maken van de vulling. Smelt 2 eetlepels boter in een pan met dikke bodem, voeg de spekblokjes, sjalotten, knoflook, gember en rozemarijn toe . Laat ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen.
- Voeg de cranberries toe met de appelsap, de sinaasappelsap en verhoog het vuur iets. Als het vocht tot ongeveer een derde van het originele volume is ingekookt, neem van het vuur en laat afkoelen.
- Roer de nootmuskaat, specerijen, en een snufje zout en peper door de saus. Voeg daarna de walnoten, sinaasappelschil, worstvlees en eieren toe en op het laatst de broodkruimels.
- Droog de kalkoen af met keukenpapier en vul met de vulling.
- Wrijf de kalkoen in met 100 g boter en bestrooi met zout en peper. Wrijf de peper en zout goed in. Zet de kalkoen op een braadslee, verpak het geheel in aluminiumfolie en schuif in de oven. Na 15 minuten mag de hitte naar 150°C worden verlaagd.
- Nu moet de kalkoen nog ongeveer 2 ½ uur (afhankelijk van het gewicht) garen. Kijk na een uur even naar de kalkoen, en haal na 2 uur de folie eraf. In dit laatste half uur kan de kalkoen regelmatig met het braadvet worden bestreken, dat de braadslee opvangt. De vogel is gaar, als er heldere sap uit de dij komt, nadat er in is geprikt.
- Neem de kalkoen uit de oven, haal uit de braadslee en bedek weer met aluminiumfolie. Nu moet de vogel nog 30 minuten rusten.
- Het resterende vet kan worden gebruikt als jus of om bijvoorbeeld aardappelen op een met bakpapier uitgelegde plaat in de oven te roosteren.
Tip:
Wil je een mooie goudbruine glans over je kalkoen? Meng dan wat sinaasappelsap met honing en specerijen en smeer dit ongeveer een half uur voordat de kalkoen gaar is er rijkelijk overheen en laat goudbruin worden in de oven.
Heb je vulling over? Maak er gehaktballen van en eet ze tijdens de lunch op een plak brood met mosterd.
Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:
Ontdek meer recepten
Beoordelingen
Eindelijk een lekkere kalkoen inclusief vulling
Maak dit nu al een aantal jaren met kerst en ben jullie dankbaar voor dit recept.
Sta nu mee relaxed in de keuken 🙂
De wijnsaus van het andere kalkoenrecept past hier goed bij