Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Blanquette de veau

Seizoen

summer

Gang

main

Bereidingstijd

120 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN

Gasconne kalfspoulet
1/2 winterpeen
1/2 prei
1 teentje knoflook
1/2 gele ui, een kwart gesnipperd
2 kruidnagels
50 g roomboter
500 g doré aardappels
zilveruitjes
1/4 citroen, geperst
100 g crème fraiche
5 g verse peterselie

VOORRAADKAST

375 ml kippenbouillon
20 g bloem

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN

Gasconne kalfspoulet
1 winterpeen
1 prei
2 teentjes knoflook
1 gele ui, de helft gesnipperd
3 kruidnagels
100 g roomboter
1 kg doré aardappels zilveruitjes
1/2 citroen, geperst
200 g crème fraiche
10 g verse peterselie

VOORRAADKAST

750 ml kippenbouillon
40 g bloem

Printen

Bereiding

  1. Snijd de winterpeen in plakjes en de prei in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn en snipper de helft van de ui. Laat de andere helft heel en druk daar de kruidnagels in.
  2. Verhit 30 g boter in een stoofpan. Bak het vlees gedurende 5 minuten rondom goudbruin. Voeg vervolgens de winterpeen, prei, knoflook en de gesnipperde ui toe en bak 3 minuten mee. Schenk daarna de bouillon erbij en voeg de halve ui toe.
  3. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer een uur pruttelen. Roer af en toe door en voeg eventueel wat extra water toe als het droogkookt.
  4. Schep vervolgens het vlees en de groenten uit de pan, maar laat de bouillon erin. Maak een roux; verhit 40 g boter in een steelpan, voeg de bloem toe en blijf roeren tot een egale roux. Roer een scheutje bouillon door de roux. Schenk het mengsel in de braadpan en roer door de bouillon totdat deze een romige en egale saus vormt. Voeg eventueel wat extra water toe om het geheel smeuïger te maken.
  5. Schep de groenten en het vlees terug in de pan en laat nog 15 minuten pruttelen.
  6. Verwijder de schilletjes van de zilverui. Bak in een aparte koekenpan de zilveruitjes in de overige boter op hoog vuur circa 8 minuten. Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met zout en peper.
  7. Schil ondertussen de aardappels en kook ze in 15 minuten gaar. Bewaar een kopje kookvocht bij het afgieten. Stamp de aardappels tot een grove puree, voeg 25 g boter en wat kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper.
  8. Voeg de en zilveruitjes toe aan de braadpan en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met wat fijngehakte peterselie. Serveer met de puree. Bon appétit!

Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:


Blanquette de veau

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Laat ons weten wat u vindt