Blanquette de veau
Seizoen
summerGang
mainBereidingstijd
120 minutenMoeilijkheidsgraad
ingrediënten
HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN
Gasconne kalfspoulet
1/2 winterpeen
1/2 prei
1 teentje knoflook
1/2 gele ui, een kwart gesnipperd
2 kruidnagels
50 g roomboter
500 g doré aardappels
zilveruitjes
1/4 citroen, geperst
100 g crème fraiche
5 g verse peterselie
VOORRAADKAST
375 ml kippenbouillon
20 g bloem
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
Gasconne kalfspoulet
1 winterpeen
1 prei
2 teentjes knoflook
1 gele ui, de helft gesnipperd
3 kruidnagels
100 g roomboter
1 kg doré aardappels zilveruitjes
1/2 citroen, geperst
200 g crème fraiche
10 g verse peterselie
VOORRAADKAST
750 ml kippenbouillon
40 g bloem
Bereiding
- Snijd de winterpeen in plakjes en de prei in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn en snipper de helft van de ui. Laat de andere helft heel en druk daar de kruidnagels in.
- Verhit 30 g boter in een stoofpan. Bak het vlees gedurende 5 minuten rondom goudbruin. Voeg vervolgens de winterpeen, prei, knoflook en de gesnipperde ui toe en bak 3 minuten mee. Schenk daarna de bouillon erbij en voeg de halve ui toe.
- Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer een uur pruttelen. Roer af en toe door en voeg eventueel wat extra water toe als het droogkookt.
- Schep vervolgens het vlees en de groenten uit de pan, maar laat de bouillon erin. Maak een roux; verhit 40 g boter in een steelpan, voeg de bloem toe en blijf roeren tot een egale roux. Roer een scheutje bouillon door de roux. Schenk het mengsel in de braadpan en roer door de bouillon totdat deze een romige en egale saus vormt. Voeg eventueel wat extra water toe om het geheel smeuïger te maken.
- Schep de groenten en het vlees terug in de pan en laat nog 15 minuten pruttelen.
- Verwijder de schilletjes van de zilverui. Bak in een aparte koekenpan de zilveruitjes in de overige boter op hoog vuur circa 8 minuten. Voeg het sap van een halve citroen toe en breng op smaak met zout en peper.
- Schil ondertussen de aardappels en kook ze in 15 minuten gaar. Bewaar een kopje kookvocht bij het afgieten. Stamp de aardappels tot een grove puree, voeg 25 g boter en wat kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de en zilveruitjes toe aan de braadpan en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met wat fijngehakte peterselie. Serveer met de puree. Bon appétit!
Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:
Ontdek meer recepten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.