“Onze manier van telen is rustig en met de seizoenen mee".

- Jan Paul van der Kolk

 

Een kijkje in de Open Tuin

Wie de Marché in Baambrugge wel eens bezoekt heeft vast al een kijkje genomen in onze Open Tuin, waar in het voorjaar en de zomer volop eetbare bloemen, kruiden en groenten groeien. Op deze bijzondere plek werken begeleiders Jonathan Vink, Chris Mostert en teler Jan Paul van der Kolk met een team van mensen die door uiteenlopende omstandigheden een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Jonathan en zijn team bieden begeleiding en educatie en geven hun medewerkers eigen taken en verantwoordelijkheden. Ieders capaciteit wordt omgezet naar eigen takenpakketten. De mensen worden in de Open Tuin niet gezien als de cliënten maar als volwaardige medewerkers. Zo helpt iemand niet eventjes met de varkens. Nee, hij is dan onze varkensboer.

Sinds de lente 2017 is er een extra locatie bijgekomen, een nieuwe onverwarmde kas in Nieuwveen. Hier worden nog meer groenten en kruiden gekweekt, zonder kunstmest, pesticiden en met de seizoenen mee. De natuur doet haar werk en alles groeit op zijn eigen tempo. Op deze manier zijn de planten ook beter opgewassen tegen ziektes en plagen. Het doel is om zo gezond mogelijk te werken voor zowel de natuur als de mens. Het duurzaamheidsverhaal zit in alles wat we doen en daar willen we ons steeds verder in ontwikkelen.

 

Volwaardige medewerkers

Lindenhoff Open Tuin probeert een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt en gewaardeerd wordt voor het werk wat ze doen. De medewerkers telen hoogwaardige groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen in de onverwarmde kassen van de Open Tuin.

Daarnaast verzorgen ze de Gasconne kalveren -biggen, en lammeren op de boerderij en doen ze aan natuurbeheer. Bij Gaasperzoom maaien de Gasconne runderen de weide terwijl de medewerkers de dieren verzorgen en de paden en bospercelen onderhouden.

Het team wil niet de nadruk op hun verslaving of psychiatrische gesteldheid leggen, maar concentreert zich op de dromen en ambities van de werknemers. Het is mooi om te zien dat sommige werknemers vanuit de dagbesteding doorgegroeid zijn naar een betaalde baan bij Lindenhoff.

De beste smaak, daar draait het om bij Lindenhoff. Dit is het best te bereiken met productiemethodes die dicht bij de natuur staan, waarbij het welzijn van het dier, aarde maar ook mens centraal staat. De Open Tuin is daarom een belangrijk sociaal aspect voor Lindenhoff.

"We laten de natuur haar werk doen en alles groeit op zijn eigen tempo".

- Jan Paul van der Kolk

 

Producten om trots op te zijn!

Jan Paul: “Onze manier van telen is rustig en met de seizoenen mee. In de kas is het altijd warmer dan buiten, maar we verwarmen niet bij. We laten de natuur haar werk doen en alles groeit op zijn eigen tempo. Op deze manier zijn de planten ook beter opgewassen tegen ziektes en plagen.

Verder telen we niet met kunstmest en pesticiden. We zetten bijvoorbeeld biologische bestrijding in tegen luis. Dit vergt een strakke manier van telen, je moet er echt bovenop zitten. Het is een intensief proces maar dat maakt het ook extra mooi en uitdagend. We proberen zo gezond mogelijk te werken voor zowel de natuur als de mens.

Het duurzaamheidsverhaal zit echt in alles wat we doen en daar willen we ons steeds verder in ontwikkelen. In de toekomst hopen we ook zelf groentenrassen te ontwikkelen. Echte ‘Open Tuin bietjes’ bijvoorbeeld - hoe mooi zou dat zijn!”

"Ieders capaciteit wordt omgezet naar eigen takenpakketten".

- Jonathan Vink