Seizoen

winter

Gang

voorgerecht

Bereidingstijd

15 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

500 g gele bieten, in de schil
500 g Barbabietole Arrosto (geroosterde bieten)
250 g Chioggia bieten, geschild en in flinterdunne plakken
150 g Texelse schapenkaas
200 g diverse slasoorten en kruiden (eikenblad, riccia andijvie, kropsla, rodesla, kervel, bieslook, peterselie, dragon), gewassen en gedroogd
1 kilo winterpeen
2 laurierblaadjes

Zelf in huis halen:
200 ml witte wijnazijn
1 eetl. fijne Dijon mosterd
200 ml olijfolie

Ook nodig: sapcentrifuge

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.


Bereiding

  1. Zet een pan met kokend water, zout en een scheut witte wijnazijn op middelhoog vuur en kook de gele bieten in circa 30 minuten gaar.
  2. Centrifugeer de wortels in een sapcentrifuge (of gebruik een fles bio wortelsap).
  3. Verwarm het wortelsap met de azijn en laurierblaadjes op matig vuur, totdat het mengsel dikker wordt en er nog maar een kwart van het sap over is.
  4. Laat het ingekookte sap afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en giet het over in een blender. Voeg de mosterd toe en monteer met de olijfolie. Voeg zout en peper toe en proef of de vinaigrette goed op smaak is.
  5. Schil de gekookte en geroosterde bieten, snijd ze in stukjes en meng met wat dressing.
  6. Maak de salade aan met dressing en verdeel over een mooie schaal.
  7. Steek de gekookte, geroosterde en rauwe Chioggia bieten ertussen.
  8. Verdeel schapenkaas over de salade en garneer met wat extra kruiden.
  9. Druppel nog wat vinaigrette over de salade voor het serveren.

Ingrediënten in dit recept