Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Roodpootpatrijs met spek en spruitjesstamppot

Gang

main

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

2 patrijzen
1 kg spruitjes, schoongemaakt
500 g doré aardappels, geschild
50 g boter
100 ml volle melk
500 g spekblokjes
½ potje Lindenhoff gevogelte jus

Zelf in huis halen:
Olijfolie
Versgemalen peper
Fleur de Sel

Wijnadvies: Villa Wolf Pinot Noir

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.

Printen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en zet vast 2 pannen water op voor de aardappels en de spruitjes. Bestrooi de patrijzen met Fleur de Sel, ook een beetje aan de binnenkant. Verhit een pan met olie op hoog vuur en bak de patrijzen in circa 5 minuten rondom goudbruin. Voeg er vervolgens een klontje boter aan toe.
  2. Doe de patrijzen in een ovenschaal, schenk het braadvet erover en verlaag de temperatuur naar 145°C. Gaar de patrijzen gedurende 15 minuten in de oven.
  3. Bak de spekblokjes krokant. Kook de helft van de spruitjes mee in de pan bij de aardappels en de andere helft halveer je en kook je beetgaar.
  4. Haal de patrijzen uit de oven, bestrooi met peper en wikkel in folie. Laat de patrijzen rusten totdat de rest klaar is om te serveren.
  5. Pureer de aardappels met de spruitjes en breng op smaak met een boter, zout en melk. Verwarm de Lindenhoff gevogelte jus.
  6. Serveer de patrijs op de puree, strooi er de uitgebakken de spekjes en spruitjes over en schenk de jus eroverheen.

Het vlees van de roodpoot patrijs is stevig en smaakvol. Het vlees mag enigzins rosé worden geserveerd. Gaar de patrijs op een lage temperatuur (max. 145°C) en haal hem op tijd uit de oven om te voorkomen dat hij droog wordt. De patrijs gaart ook nog na als je hem in folie laat rusten.

Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:


Roodpootpatrijs met spek en spruitjesstamppot

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Laat ons weten wat u vindt