Fazant met krokante prei, mousse van geroosterde ui en rijke gevogelte jus
Gang
intermediateBereidingstijd
65 minutenMoeilijkheidsgraad
ingrediënten
300g witte uien, in parten
1 prei, heel fijn julienne gesneden
200g aardappelen, geschild en in blokjes
500 ml slagroom
4 fazanten filets met vel, op kamertemperatuur
50 g roomboter
1 potje gevogelte jus
1 bakje cress
Zelf in huis halen:
zonnebloemolie, om te bakken en frituren
2 eetl. whisky
75 g pistachenoten, geroosterd en fijngehakt
Optioneel: 75 g gedroogde zwarte olijven, fijngehakt
Ook nodig: sifon (slagroomspuit)
Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.
PrintenBereiding
- Verwarm de oven voor op 150°C. Rooster de uien ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de uien mooi egaal beginnen te kleuren. Haal de uien uit de oven en laat ze afkoelen.
- Blancheer de julienne prei kort in kokend water. Laat uitlekken en dep droog. Verhit een ruime laag zonnebloemolie in een wok of frituurpan en verhit tot 180°C. Frituur de prei krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en zet apart.
- Verhit een steelpannetje met een scheutje olie en voeg de geroosterde uien, aardappelblokjes en slagroom toe. Laat het geheel ongeveer 25 minuten op laag vuur pruttelen. Maal vervolgens het geheel in een blender fijn en haal de saus door een zeef. Breng op smaak met zout en peper en giet het mengsel over in een slagroomspuit. Breng 1 of 2 gaspatronen aan (afhankelijk van de grootte van de sifon). Houd de sifon ondersteboven en schud hem krachtig.
- Bestrooi de fazantenfilets rondom met zeezout. Verhit een koekenpan met een scheutje olie op hoog vuur en bak de fazant kort rondom goudbruin. Voeg een klontje boter toe en braad de fazant nog ongeveer 20 minuten op 140°C. Laat de fazant op een warme plek rusten.
- Verwarm ondertussen de gevogelte jus in een pannetje. Voeg 30 g roomboter en de whisky toe en klop met een garde tot een rijke jus. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg wat gefrituurde prei op een bord. Leg de fazantenfilet erop, schep er wat van de jus over en versier met wat cress. Spuit er geroosterde uienmousse naast, bestrooi met gehakte pistachenoten en gedroogde zwarte olijven, en serveer direct!
Wil je zien hoe Chef van de Maand Alex Zeelenberg dit filmpje klaarmaakt? Bekijk het filmpje hier
Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:
Ontdek meer recepten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.