Gang

nagerecht

Bereidingstijd

60 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

75 g boerenroomboter
200 ml slagroom, ongezoet
100 gram (ongebrande) pecannoten
200 g pure chocolade drups
100 ml confiture de lait

Zelf in huis halen:
100 gram basterdsuiker
150 gram biscuit- of koekkruimels, fijn
50 g kristalsuiker
15 ml water
eventueel: witte chocolade en/of seizoensfruit


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Verkruimel de koekjes of biscuits in een keukenmachine.
  3. Vet de taartvormpjes licht in met boter.
  4. Smelt de rest van de boter en vermeng deze vervolgens goed met de suiker en koekkruimels in een kom. Verdeel het mengsel over de taartvormpjes en druk stevig en gelijkmatig aan tegen de bodem en randen om een taartbodem te vormen.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de ongebrande pecannoten over de helft uit. Zet de taartvormpjes naast de pecannoten op de bakplaat en plaats deze in de voorverwarmde oven voor 7 á 8 minuten. Laat vervolgens zowel de bakplaat als de taartbodems afkoelen.
  6. Verhit een pan (eventueel met antiaanbaklaag) op middelhoog vuur en voeg hier de bruine suiker en 15 ml water aan toe. Breng langzaam aan de kook maar roer het mengsel nog niet door.
  7. Voeg zodra de suiker begint te karamelliseren de pecannoten toe aan de pan en roer het geheel door zodat de noten aan alle kanten goed bedekt zijn. Laat al roerend nog zo’n 3 minuten karamelliseren, maar let op dat de karamel niet te donker kleurt. Mocht de suiker dreigen te verbranden, stop dan het karamelliseren door de pan in ijskoud water te dompelen.
  8. Spreid de gekaramelliseerde pecannoten uit over de met bakpapier beklede bakplaat en gebruik een vork om ze van elkaar los te maken. Laat afkoelen op kamertemperatuur gedurende minimaal 30 minuten.
  9. Verwarm de confiture de lait au bain-marie en roer door met een garde tot een gladde, vloeibare massa. Voeg eventueel een klein scheutje slagroom toe.
  10. Verdeel de confiture de lait over de taartvormpjes zodat de bodems grotendeels bedekt zijn. Leg hier vervolgens wat gekarameliseerde pecannoten bovenop en druk deze licht aan.
  11. Verhit de slagroom in een steelpannetje op middelhoog het vuur totdat deze goed heet is, maar nog net niet kookt.
  12. Doe de chocoladedrups in een kom en giet hier de warme room overheen. Laat even staan en roer het geheel vervolgens rustig door met een garde tot een glad geheel.
  13. Laat de chocolade ganache even afkoelen en schenk of lepel deze vervolgens in de taartvormpjes, bovenop de confiture de lait en pecannoten. Garneer de nog warme ganache met gekaramelliseerde pecannoten en eventueel wat gesmolten witte chocolade of seizoensfruit

Ingrediënten in dit recept