Chef

Chef Leonardo Pacenti

Seizoen

lente

Gang

breakfast

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1kg Bloedsinaasappels
0,5 citroen
1 cm gember zonder schil

Zelf in huis halen:
500 gram geleisuiker

 


Bereiding

Leonardo kookt al 25 jaar in Amsterdam. Nog nooit is hij zo lang op een plek gebleven. Zijn ouders ontmoetten elkaar op de Keukenhof. Zij verhuisden naar Spanje, later naar Italië. Geboren in Rome, opgegroeid in Kaapstad en beroemd geworden bij en met restaurant Toscanini. Dit recept is krachtig door zijn eenvoud maar complex door de smaak. Proef de zon!

  1. Zorg van te voren dat er voor 0,5 liter aan gesteriliseerde jam-/weckpotten klaar staan.
  2. Was en zest 1 bloedsinaasappel met een fijne rasp.
  3. Snijd de gember in zo fijn mogelijke julienne.
  4. Snijd van alle bloedsinaasappels de partjes er uit. Doe dit door de boven en onderkant van de sinaasappels er af te halen. Leg de bloedsinaasappel stabiel op een snijplank en snijd zorgvuldig met een mes langs het vruchtvlees de schil en het witte vlies weg. Snijdt boven een kom de partjes langs het vlies uit de bloedsinaasappel. Vang gedurende het hele proces al het sap in dezelfde kom op.
  5. Knijp alle resten sap er uit.
  6. Knijp daarnaast de halve citroen in de kom uit. Verwijder alle pitten uit de kom.
  7. Weeg de inhoud van de kom en weeg evenveel gram geleisuiker af. Het is dus mogelijk dat de 500 gram geleisuiker teveel of te weinig is voor dit recept.
  8. Voeg het bloedsinaasappelmengsel toe aan een pan met dikke bodem. Breng het mengsel aan de kook.
  9. Voeg vervolgens de afgewogen hoeveelheid geleisuiker, de bloedsinaasappel-zest en de gemberjulienne toe aan het mengsel.
  10. Roer de gehele massa goed door elkaar en laat het 4 minuten goed doorkoken.
  11. Test met de bolle kant van een koude lepel of de jam de gewenste dikte heeft.

Vul de jampotten tot net onder de rand met de jam. Sluit de deksel en laat de potten ondersteboven eerst afkoelen op het aanrecht en zet deze vervolgens in de koelkast. Ongeopend is de jam 3 maanden houdbaar.

Ingrediënten in dit recept

over de Chef - Chef Leonardo Pacenti