Seizoen

zomer

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

6 uur

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1 kg Baambrugs big varkensnek zonder been (procureur)

Zelf in huis halen:
2 eetl. rietsuiker
2 theel. komijnpoeder
2 theel. kerriepoeder
1 theel. gerookte paprikapoeder
1 theel. cayennepeper
1 eetl. gedroogde tijm
200 ml ketchup

Ook nodig:
Rooksnippers, geweekt in water
Barbecue met deksel
Aluminium (wegwerp) schaal

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.


Bereiding

Bereidingstijd: ca. 6-7 uur

  1. Verhit de barbecue tot ongeveer 120 graden. Schuif de houtskool als deze roodgloeiend is naar 1 kant.
  2. Leg de varkensnek in een aluminium schaal.
  3. Meng de rietsuiker, komijn, kerriepoeder, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, tijm en een snuf zout door elkaar. Wrijf het vlees rondom goed in met de helft van het kruidenmengsel.
  4. Leg de schaal met vlees op het deel van de barbecue waar geen houtskool onder ligt.
  5. Strooi een handje rooksnippers op de houtskool. Doe de deksel erop en laat langzaam garen tot het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 92 graden.
  6. Keer het vlees ieder half uur en vul elk uur de houtskool aan. Strooi er dan meteen wat rooksnippers op.
  7. Meng ondertussen de rest van het kruidenmengsel met de ketchup in een steelpannetje en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  8. Bestrijk het vlees royaal met de barbecuesaus, laat nog een half uur tot een uur liggen tot de saus mooi gekarmeliseerd is.
  9. Haal vervolgens het vlees van de barbecue, dek af met aluminiumfolie en laat 30 minuten rusten.
  10. Trek het vlees vervolgens met twee vorken uit elkaar. Verwijder het vet dat ertussen zit. Schenk eventueel wat van het kookvocht door de barbecuesaus, breng kort aan de kook en meng een deel door het vlees zodat het een sappig geheel wordt.

De pulled pork is lekker op een broodje met zelfgemaakte coleslaw en ingemaakte groenten.

Ingrediënten in dit recept