Chef

Ed van de Schootbrugge

Seizoen

zomer

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

90 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1,5-2 kg Baambrugs big varkensbuik met zwoerd
1-2 eetl. grove mosterd
Verse kruiden (tijm, rozemarijn, basilicum, peterselie)

Zelf in huis halen:
Grof zeezout
Versgemalen peper

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.


Bereiding

Porchetta is een van origine Italiaans gerecht, gemaakt van opgerolde varkensbuik en verse kruiden. Gegrilde varkensbuik is een schatkist aan smaken en texturen. Barbecue Meester Ed van de Schootbrugge legt uit hoe u porchetta het beste kunt bereiden op de barbecue!

  1. Bestrijk het buikspek aan de binnenzijde met mosterd,  bestrooi ruim met verse kruiden, zeezout en peper.
  2. Rol de buik op en bind hem op als een rollade.
  3. Grill de varkensbuik rondom op het hete deel van de barbecue, totdat het zwoerd goudbruin en knapperig is.
  4. Wikkel de porchetta vervolgens in aluminiumfolie en laat bij indirecte warmte ca. 60 minuten garen tot een kerntemperatuur van 76 graden.
  5. Haal het vlees van de grill en laat 20 minuten rusten in de folie.
  6. Haal de porchetta uit de folie en snijd in plakken.

Barbecue tips:

Leer spelen met hitte. Doe dit door het houtskool in verschillende warmtezones te verdelen. Schroei het vlees dicht boven een berg gloeiende kooltjes, en laat het vlees vervolgens doorgaren op een minder hete plek, bijvoorbeeld aan de zijkant van de barbecue. Zorg er ook voor dat uw rooster in hoogte verstelbaar is, zodat u meer controle heeft over de garing. Daarnaast is een vleesthermometer handig om te kunnen zien wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.

 

Ingrediënten in dit recept