Het wilde eten is een persoonlijk en meeslepend kook-, lees- en doeboek. Met stoere verhalen, heerlijke recepten en vrolijke anekdotes uit de kleivlakten van de polders, rond het zilt van de zee, de herfstgeuren van de bossen en de ruigten elders in de wereld.
Het is geen gewoon kookboek: dit is een zoektocht naar het échte eten. Het vertelt over de kip die Jacques’ vader achter de schuur slachtte, het wilde rukken van de vis aan de lijn, paddenstoelen die zich onder vochtig blad verschuilen, een fazant die hangt te besterven en de verstilde schoonheid van de wilde natuur. Daarnaast biedt het antwoord op heel praktische vragen: hoe richt je je moestuin in, hoe maak je een rookkast? Waar raap je oesters, hoe vang je een zalm en hoe maak je je eigen pruimenlikeur?
Dit alles werd gevangen in een boek met sfeervolle fotografie van Ronald Hoeben en Maarten Koch en stijlvolle illustraties van Gerard Veldman.
Jacques Hermus (1958) is culinair journalist van beroep, historicus van opleiding, boer van geboorte en altijd verzamelaar, visser en jager in gedachte. Hij schrijft voor diverse dagbladen en tijdschriften over eten en wijn en reist daartoe naar alle uithoeken van de wereld.
‘Dit is niet zomaar een boek, het is een levensles, een bijzonder en respectvol eerbetoon aan de natuur.’ – Stéphane Reynaud, auteur À propos bistro.
‘Zoeken in de natuur en dan koken met wild eten – vis, vlees, paddenstoelen, kruiden, groenten – uit je eigen omgeving. Dit is een prachtig boek vol mooie verhalen over goede producten.’ – Dick Soek, chef-kok Piloersemaborg.
Klem etenswaren zoals hamburgers of groenten in de grillklem, deze zijn hierdoor eenvoudiger te keren. De Oldenhof grillklem is vervaardigd uit roestvrij staal en gebruikt u op de barbecue.
Reinig de Oldenhof grillklem met warm water en afwasmiddel.
De ronde roestvrijstalen aspergepan met inzet van Inoxibar heeft een diameter van 16 cm en een hoogte van 24,5 cm en heeft een glazen deksel. Zo kunt u het kookproces volgen. De pan met glazen deksel heeft een aluminium bodem voor een optimale warmtegeleiding. Gebruik de pan voor het gaar koken van bijvoorbeeld asperges en pasta’s.
De Inoxibar aspergepan is vaatwasmachinebestendig en geschikt voor inductie, gas, elektrisch, keramisch en halogeen.
Met de Oldenhof hamburgerpers vorm je eenvoudig perfect ronde hamburgers. Vul de basis met het gehaktmengsel en druk het stevig aan met de pers. Gebruik de hamburgerpers om zelf mooi ronde hamburgers met een diameter van 10 cm te vormen. De zelfgevormde hamburger is daarna eenvoudig te verwijderen uit de pers.
De Oldenhof hamburgerpers is gemaakt van mat aluminium. Reinig de hamburgerpers met warm water en afwasmiddel.
Gebruik het bind- of rolladetouw van Oldenhof voor het opbinden van klassieke rollades en gevogelte of het dichtmaken van een braadzak. Tevens is het touw te gebruiken voor het vastbinden van een bouquet garni, een bosje van diverse kruiden voor in soep en bouillon.
Het bindtouw is van katoen en is ruim 140 meter lang. Het touw zal geen kleur of geur afgeven aan uw eten.
De dunschiller van Oldenhof is geschikt voor het schillen van aardappelen, groenten of fruit. Voorzien van twee mesjes, één voor het dunschillen en één als juliennesnijder.
De dunschiller van Oldenhof is vaatwasmachinebestendig.
De Oldenhof rookmot gebruikt u voor het roken van uw etenswaren in een rookoven. U heeft slechts een klein beetje hout nodig om rook te ontwikkelen. Natural oak is de meest gangbare houtsoort voor roken en is goed te combineren met andere houtsoorten.
De Oldenhof rookmot natural oak komt in een verpakking van 1 liter.
Perfecte rookpan om binnenshuis heerlijk je vis, groente of vlees in te roken. De roestvrijstalen rookpan is ovenbestendig tot 260°C. De druipbak beschermt tegen rookmot en zorgt ervoor dat de pan eenvoudig te reinigen is. Het rek laat rook door rond het voedsel voor een beter smaakresultaat. Daarnaast heeft de rookpan handgrepen die inklapbaar zijn voor compact opbergen en een schuifdeksel die ervoor zorgt dat de keuken rookvrij blijft. De pan is te gebruiken in de oven, op de barbecue en op gas.
Reinig de DOK rookpan met warm water en afwasmiddel.
Deze wildschaar is ideaal voor het trancheren van wild en gevogelte. De kunststof handgrepen liggen comfortabel en stevig in de hand, terwijl de roestvrij stalen snijbladen eenvoudig door vlees, kraakbeen en botten knippen. Daarnaast is de schaar voorzien van een veermechanisme en veilige vergrendeling.
Om de schaar zo scherp mogelijk te houden kunt u deze het beste met de hand afwassen.