Vanille is het aromatische merg van behandelde bonen van de vanille-orchidee. De bonen worden onrijp geplukt en vochtig verhit en daarna langzaam gedroogd. Hierdoor treedt een fermentatieproces op en verandert de geur- en smaakloze boon in een glanzend zwart vanillestokje met fijne geur en smaak.
Tahitiaanse vanille, ook bekend als ‘de koningin onder de vanille’, wordt geteeld op Frans Polynesische eilanden. Haar vanillebonen zijn groter, donkerder, dikker en bevatten meer zaad, vocht en olie maar minder vanilline – de stof die zorgt voor de kenmerkende vanillegeur en smaak – dan van andere vanille-orchideeën.
Smaak & gebruik
Vanille uit Tahiti heeft een subtiele smaak doet denken aan bloemen en rijp fruit en laat zich goed combineren met caramel, drop en chocola. Dit specerij is een uitstekende keuze voor zoete gerechten zoals desserts en cocktails die vanille als belangrijkste smaakprofiel gebruiken.
Onze vanille stokjes zijn ongeveer 16 cm en 1 stokje weegt ongeveer 20 gram.
Deze bietenmix bevat onder andere gele bieten, rode biet en chioggia bieten. De verschillende kleuren zorgen voor een palet op uw bord. De bieten verschillen in smaak, wat een mooie draai geeft aan uw gerecht. De bieten smaken heerlijk in salades of ovenschotels. De bieten komen het hele jaar door van de Nederlandse grond.
1 kg bietenmix is circa 3 stuks
In de Balkanregio vinden we nog veel uitgestrekte, vaak ruige en dunbevolkte, natuurgebieden. Het noordwestelijke deel van Bulgarije is zo’n gebied. Deze bloemen Acaciahoning komt daarvan. Hij is in het voorjaar van 2015 geoogst en van een heerlijke kwaliteit. Hoewel de acaciabomen (officiëel Robinia pseudo acacia) elk jaar bloeien, wordt niet altijd veel en goede honing hiervan gewonnen. De acacia bloeit redelijk vroeg, meestal begin mei, maar de temperatuur moet minimaal 21 °C zijn. Als het kouder is geven de bloemen nauwelijks nectar en vliegen de bijen er niet op. En als het regent, verleppen de mooie witte bloemen snel, worden ze bruin en vallen ze af, en is er ook geen oogst. In 2015 werkte het weer mee en heeft onze imker-leverancier deze mooie, geurige Acaciahoning geoogst. Goede bloemen Acaciahoning is er dus niet elk jaar!!
Het gebied waar deze imker zijn kasten heeft, grenst aan Roemenië in het oosten en Servië in het westen. Deze wat lager gelegen streek, ingeklemd tussen de Donau en het Balkangebergte, heeft een goed klimaat voor de honingbij. Vanaf de tijd van de oudst bekende bevolking, de Thraciërs, is in dit gebied altijd veel honing geoogst. Ver weg van wegen, industrie en uitgebreide bebouwing kunnen honingbijen hier geweldig gevarieerde nectar halen. Bulgarije is het land met de grootste diversiteit in bloemen en planten in Europa.
De imker die deze honing levert, komt uit een familie die al vijf generaties imkert. Hij werkt met zachtaardige Carnica bijen en kan de hele zomer zijn 450 kasten verzorgen, zonder één keer gestoken te worden. Bij de verzorging van de bijen en het verwerken van de honing volgt hij een biologische aanpak. Zijn kasten staan verspreid over verschillende locaties, dichtbij de bossen en velden waar de bijen rijkelijk nectar kunnen vinden.
Honing kan van nature gaan kristalliseren. Dit is geen teken van verminderde kwaliteit. Als de honing gedurende enige tijd tot maximaal 40 graden wordt verwarmd, wordt deze weer vloeibaar. Dit kan au bain marie of in een goed regelbare oven. Gebruik hiervoor geen magnetron.
Dit is een honing met een hele volle bloemrijke smaak. Die smaak brengt de geuren van de zomer weer op tafel. Het vochtgehalte is 16,2%, wat je merkt aan de stevige consistentie. Een laag vochtgehalte is goed voor de houdbaarheid, maar wie deze honing proeft, wil hem niet bewaren, maar er direct van genieten.
De honing komt uit het noordwesten van Bulgarije, een regio die grenst aan het stroomgebied van de Donau ten noorden van het Balkangebergte. Het is in de zomer een warme, maar niet droge streek, die rijk is aan bossen en velden met wilde bloemen. Ideaal dus voor honingbijen. De natuurgebieden op de Balkan staan bekend om hun grote bloemenrijkdom. Bulgarije zou zelfs de grootste variatie aan bloemen van heel Europa kennen. Het eigenlijke Balkangebergte, waar de hele regio naar genoemd is, ligt in Bulgarije zelf. De naam is samengesteld uit de Turkse woorden Bal – dat honing betekent- en Kan – dat bloed betekent. De naam verwijst naar de pracht van de natuur en de harde geschiedenis van deze streek.
Honing kan van nature gaan kristalliseren. Dit is geen teken van verminderde kwaliteit. Als de honing gedurende enige tijd tot maximaal 40 graden wordt verwarmd, wordt deze weer vloeibaar. Dit kan au bain marie of in een goed regelbare oven. Gebruik hiervoor geen magnetron.
De Oldenhof rookmot gebruikt u voor het roken van uw etenswaren in een rookoven of in een beetje aluminiumfolie op je barbecue. U heeft slechts een klein beetje hout nodig om rook te ontwikkelen.
Heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin. Een milde rook zonder nasmaak.
Leslie, is de limonademaker van Saru Soda en maken heerlijke siropen, die jezelf kunt mengen tot limonade, frisdranken en cocktails. Leslie is begonnen met het maken van vlierbloesemsiroop voor zijn kraam op de Noordermarkt waar zijn voorraad binnen no-time op was dus dat smaakte naar meer!
De siroop van de mannen van Saru Soda is een biologische limonadesiroop, die ambachtelijk door de mannen wordt gemaakt met verse en natuurlijke producten en bevatten geen toevoegingen. De siropen zijn bedoeld voor frisdrank, maar zeker ook goed te gebruiken voor cocktails of desserts.
In 1 fles limonadesiroop vlierbloesem zit 0,5 liter, waarmee zeker minimaal 30 heerlijke glazen frisdrank gemaakt kunnen worden.
De Oldenhof rookmot gebruikt u voor het roken van uw etenswaren in een rookoven of in een beetje aluminiumfolie op je barbecue. U heeft slechts een klein beetje hout nodig om rook te ontwikkelen.
Kruidig en een aardachtige aroma, goed te combineren met rund, vis en kip. Let op: smaak kan bitter worden bij langer roken.
De Oldenhof rookmot gebruikt u voor het roken van uw etenswaren in een rookoven of in een beetje aluminiumfolie op je barbecue. U heeft slechts een klein beetje hout nodig om rook te ontwikkelen.
Voor het roken van bijvoorbeeld kaas of groente is maple een goede keus.
Italiaanse kruidenrub speciaal voor Lindenhoff ontwikkeld door Barbecue Meester Ed van de Schootbrugge. Deze heerlijke rub smaakt lekker bij gegrild vlees of als basis voor verschillende marinades.
Ontdek ook de andere Barbecue sauzen, rubs en marinades!
Door uw vlees en vis op de grillplanken op de barbecue te grillen geeft u uw gerechten een verfijnde rooksmaak.
Week voor gebruik de planken minimaal een uur in water, waar u voor extra smaak nog bier, citroensap of zout aan toe kunt voegen. Na het weken wrijft u de plank in met wat olie en bestrooi deze met wat grof zout zodat uw vlees of vis makkelijker loskomt na de bereiding. Leg vervolgens het geheel op uw barbecue en laat uw gerecht garen.
Spoel na gebruik de planken af met warm water en laat deze drogen. Afhankelijk van de bereidingstijd en bereidingstemperaturen kunt de plank meerdere keren gebruiken.
Set of 4 grill planken (2 x Cedar en 2 x Alder).