Deze wijn typeert zich door de frisse geur met aroma’s van viooltjes, laurier en eucalyptus. De smaak is mooi in balans en heeft een zoete aanzet.
Druif: Nebbiolo
Wijnhuis: Azienda Agricola Erbaluna
Streek: La Morro, Piemonte
Wijn-spijs: De Langhe Nebbiolo past mooi bij risotto, wit of gegrild vlees en half gerijpte kazen.
Achtergrondinformatie: De gebroeders Oberto bezitten 9 hectare wijnvelden in La Morro, zuidwest Piemonte. Hier produceren ze sinds 1985 biologische Nebbiolo-wijnen, typerend voor deze streek. Nadat de druiven met de hand geplukt en geperst worden, begint het vergistingsproces. Tijdens dit proces wordt 6 keer per dag de wijn opnieuw over de druiven gegoten voor optimale kleur en smaak. Na 15 dagen wordt de wijn te rijpen gelegd in houten vaten.
Rabarberjam gemaakt van rabarber uit eigen tuin. Door het hoge vruchtenpercentage is de jam vol van smaak en minder zoet dan andere soorten jam. Doordat er een natuurlijke binding wordt gebruikt is de jam 100% natuurlijk. Voor de binding wordt pectine (geleermiddel) uit appels gewonnen om zo de smaak van de vruchten niet te beïnvloeden. Op deze manier kunt u heerlijk genieten van een volle rabarbersmaak.
Zonder dat we er bij stil staan eten we elke dag gefermenteerd voedsel; van yoghurt en kaas bij het ontbijt, koffie op het werk, boterhammen bij de lunch tot ‘s avonds een plakje worst met een biertje voor de buis. Alles is fermenteren.
Meneer Wateetons neemt je mee in deze wondere wereld van voedselveranderende microben. Over rot – vlot en met humor geschreven – is het resultaat van degelijk onderzoek en beschrijft alle facetten van het fermenteren. Het is daarmee hét fermentatie- handboek voor de hobbykok (én professional) en laat je stap-voor-stap zien hoe leuk, lekker en avontuurlijk het is om thuis zelf aan de slag te gaan: brouw je eigen bier, cider of wijn. Leer Thaise vissaus of Indonesische tempeh bereiden en maak je eigen schimmelkaas voor op een plak zuurdesembrood.
Uiteraard leert Meneer Wateetons je hoe je met eenvoudige middelen je eigen fermentatiebenodigdheden in elkaar knutselt en ontbreken ook de foutanalyses niet.
auteur: Meneer Wateetons
uitgever: Good Cook
Nederlandse eettradities, koken met de seizoenen met eerlijke, smaakvolle en ambachtelijke producten; het zijn dé kenmerken voor dit schitterend vormgegeven kookboek.
Wat staat er bij Nederlanders op tafel bij bijzondere gelegenheden of in een bepaald seizoen? Het boek gaat van landelijke tradities tot lokale en persoonlijke tradities, van bijna verloren tradities tot geheel nieuwe tradities. Met het verstrijken van de maanden van het jaar als leidraad zijn al deze verhalen, tradities en recepten opgetekend.
Van klassieke recepten voor erwtensoep, balkenbrij, pannenkoeken, drop, en boerenjongens tot verrassende gerechten als Kamper steur, karnemelkse saus, hazelnootmakronen, gevulde kip met chocoladesaus, geroosterde truffelaardappels en Allerzielenbrood.
Auteur: Marriët Willems
Uitgever: Good Cook
Alles in Zuur is zuur: van whisky sour, de in karnemelk gemarineerde kip en inktvis met sumak tot en met zuurkool en zoervleisj. Bas Robben laat zien dat zuur precies is wat er vaak ontbreekt in een gerecht zonder dat je het door hebt: groentesoep knapt enorm op van een kneepje citroensap.
In Zuur tref je niet alleen spannende recepten, van oer-Hollands tot en met exotisch Aziatisch, maar doe je ook kennis op wat de smaak zuur met ons eten doet en waarom zuur onontbeerlijk is in de keuken.
Met goede en leuke theoretische achtergrondinformatie, leer je met de aantrekkelijke recepturen gerechten koken waarbij zuur niet mag missen: van zoetzure paprika’s met venkelzaad, zuurkoolkroketjes met gin-mayo, paddenstoelenceviche en knallende Vietnamese salade tot en met eigengemaakte zure haring en soda-karnemelkwafels met kaffirlimoensiroop.
auteur: Bas Robben
uitgever: Good Cook
Deze grove mosterd heeft een licht pittig accent en een zoetje in de smaak. Het en is een must voor de mosterdliefhebber. De mosterd kan veelzijdig worden gebruikt in gerechten, of op de borrelplank bij kaas of vleeswaren.
Bewaar de mosterd niet in de koelkast, dan droogt de mosterd uit.
Dit 99% puur druivensap met koolzuur is gemaakt zonder toevoegingen van geur- kleur- en smaakstoffen. De non-alcoholische bruis is heerlijk fris en heeft aroma’s van passievrucht en citrus. Heerlijk als aperitief te drinken of als begeleider van het diner.
Dit 99% puur druivensap met koolzuur is gemaakt zonder toevoegingen van geur- kleur- en smaakstoffen. De non-alcoholische bruis is heerlijk fris en heeft aroma’s van bosbessen en rood fruit. Heerlijk als aperitief te drinken of als begeleider van het diner.
In de geur zijn gedroogd fruit, karamel en gebrande noten terug te vinden. Deze zijdezachte port heeft een verfijnde smaak door de rijping op houten vaten. Samen met de tonen van rood fruit zorgt dit voor een mooie balans.
Druiven: Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Francisca, Tinta Cao, Tinta Amarela, Sousão.
Wijnhuis: Niepoort
Streek: Douro, Noord Portugal
wijn-spijs: Deze port combineert mooi bij zoete gerechten met smaken van appel, caramel of noten. Daarnaast is deze ook heerlijk bij vele patésoorten en zachte kazen.
Achtergrondinformatie: De snor op de verpakking staat symbool voor de senior leeftijd van deze port. Niepoort beheerst al 6 generaties lang het produceren van een heerlijke port. De druiven worden nog authentiek met de voeten gekneust, wat de mooie kleur ten goede komt. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. Niepoorts filosofie is om te blijven innoveren, verscheidenheid, taboes doorbreken terwijl tradities in ere gehouden moeten worden. De port wordt in kleine wijnvaten gerijpt in de Niepoort lodge.
Dit mooie braadstuk van het Gasconne kalf heeft 1,5 week gerijpt en is handgeknoopt door onze eigen slagers. Een relatief simpel, maar toch mooi en sappig stuk vlees gemaakt van biefstuk. Onze rollade is niet gekruid en eenvoudig te bereiden. Gasconne kalfsrollade is ideaal voor in het weekend, tijdens de feestdagen of een diner met vrienden en/of familie.