Stooker Specialty Coffee
Stooker Specialty Coffee is opgericht in 2014, door Onno van Zanten en Florian Hessel. Stooker is begonnen in een klein pandje middenin een woonwijk naast het Oosterpark in Amsterdam. De manneb leven voor mooie koffies. Een groene koffieboon herbergt een heel scala aan smaken. Ze kunnen bijvoorbeeld chocoladetonen bevatten, een zoete fruitsmaak hebben of friszuur zijn. Het doel van Stooker is om u die smaakkenmerken te laten proeven. Alle kwaliteiten die een groene koffieboon in zich herbergt, komen in je kopje pas echt tot zijn recht als je de boon goed laat ontwikkelen tijdens het roosterproces. Normaal levert Stooker voornamelijk aan horeca en kun je hun koffie gedronken hebben bij Kaagman & Kortekaas, Scheepskameel, Rijsel, Pulitzer Hotel en Foer.
Het team
Het team immens. Stooker is namelijk niets zonder de boeren die de koffies met liefde verbouwen, de plukkers van rijpe koffiebessen op de boerderijen en de mannen die het verwerkingsproces begeleiden en de zakken koffie verslepen. Stooker kan niet zonder de beoordelaars die alle koffies die wij ooit zullen gebruiken checken op defecten. Vergeet ook de importeurs niet die bergen verzetten om koffie heelhuids naar Europa te krijgen, investeren in boerderijen en bij natuurrampen hulp bieden. En natuurlijk alle technische mensen achter de beste espressoapparaten, bonenmalers en waterzuiveringsinstallaties. Allemaal met hetzelfde doel: mensen te laten proeven hoe mooi echt goede koffie kan zijn.
De werkplaats
De oorsprong van de naam van de koffiebranderij ligt bij het pand op het Kastanjeplein waar Stooker tastbaar is: de werkplaats. Rond 1970 herbergde het hoekpandje aan het Kastanjeplein een slijterij. De overeenkomst tussen de ambacht van het stoken van sterke drank en het roosteren van koffie wekte de interesse. Koffie roosteren is een ambacht. Zo denken ze er ook bij Stooker over; naast ambachtslieden zijn ze onderzoekers. Aan de hand van nieuwe innovaties die gedaan worden in de koffiewereld blijft Stooker zijn kennis testen en wordt het product altijd kritisch onder de loep genomen. Ambachtelijk met een gezonde dosis hightech innovatie dus gecombineerd met ongekende passie voor vers gebrande koffie.
Maria Jobita
Maria Jobita is de tweede generatie van koffieboeren op deze boerderij met 114 manzanas (1 manzana is ongeveer 0.7 hectaren). De eigenaar, Maria Jobita, emigreerde naar de VS en kon vervolgens met haar spaargeld de boerderij runnen. Nu is Maria Jobita terug in Guatemala, terug op haar boerderij. Toen ze terugkeerde investeerde ze veel in het planten, het snoeien, nieuwe planten, bemesten en het managen van schaduw. Ze heeft geen eigen verwerkingsstation, haar koffies worden verwerkt op de familie boerderij van PrimaVera: Finca El Hato, een uur bij Finca Las Morónchas y Margaritas vandaan. Verse koffiebessen worden hier wekelijks ontvangen waar ze eerst worden ontpulpt, vervolgens 18 uur in een fermentatietank liggen en tot slot 6 tot 8 dagen op een patio in de zon gedroogd worden.
PrimaVera
De mooie koffie van Maria Jobita wordt door PrimaVera geïmporteerd voor Stooker naar Nederland. Zij hebben goed contact met alle boeren met wie zij werken. Ze hebben landbouwspecialisten in dienst die samen met de boeren op de boerderij werken en bieden technische hulp en adviezen om een zo mooi mogelijke productie te realiseren, en informatie en workshop over duurzame werkwijzen, efficiënter watergebruik en het verwerken van afvalwater. Doordat er geen tussenpersonen in beeld zijn ontvangen de boeren een groter deel van de financiële opbrengst van hun koffie. Hoe hoger de kwaliteit van de bonen, hoe hoger de prijs is die de boer er voor kan vragen. De boer wordt beloond voor hoge kwaliteit. Gemiddeld betaald Stoocker 45% boven de Fair Trade koffieprijs. De koffieboer blij, Stooker blij en u drinkt een geweldige koffie!
Een goed kopje koffie volgens Stooker
Alle kwaliteiten die een groene koffieboon in zich herbergt, komen in uw kopje pas echt tot zijn recht als u de boon goed laat ontwikkelen tijdens het roosterproces. Daarnaast is een goede extractie tijdens het zetproces van groot belang voor de bereiding van een echt goede kop koffie. Een kopje koffie is een Specialty Coffee als:
- De boon van de huidige oogstperiode en hoge kwaliteit is (boven de 80 van de 100 punten die een onafhankelijke Q-grader geeft aan koffies.
- Wanneer deze is geëxtraheerd van een boon die zo mooi mogelijk ontwikkeld is tijdens het roosterproces (we roosteren al onze koffies met de hand)
- De boon niet te vers is bij gebruik, en niet te oud (koffies smaken het mooiste gezet van bonen die 1 tot 4 weken geleden geroosterd zijn)
- Espressomachines gebruikt worden die constante druk en temperatuur generen en van goede materialen zijn vervaardigd
- De barista een recept gebruikt waarbij de boon het beste tot zijn recht komt (ons basis-recept is 19 gram koffiebonen IN, 45 gram espresso UIT, in 26-28 seconden)