Zeebaars met polenta, venkel en tomaat

Zeebaars met polenta, venkel en tomaat

6 november 2020

Ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN
225 ml volle melk 75 g polenta 25 g roomboter 2 zeebaarsfilets, drooggedept 1 venkel, dun gesneden 4 Roma tomaten, in blokjes 1 gele ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gesnipperd 3 takjes peterselie, fijngesneden VOORRAADKAST 6 eetlepels olijfolie peper en zout
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
450 ml volle melk 150 g polenta 50 g roomboter 4 zeebaarsfilets, drooggedept 2 venkels, dun gesneden 8 Roma tomaten, in blokjes 2 gele uien, gesnipperd 4 teentjes knoflook, gesnipperd 6 takjes peterselie, fijngesneden VOORRAADKAST 12 eetlepels olijfolie peper en zout

Bereiding

  1. Doe de polenta samen met de melk en 375 milliliter water aan de kook. Breng zachtjes aan de kook, draai het vuur op het allerlaagst en laat de polenta 25-30 minuten heel zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Roer regelmatig om. Het kan zijn dat je op het laatst nog wat extra water moet toevoegen als de polenta te dik wordt. De polenta is klaar als hij goed los komt van de zijkanten van de pan tijdens het roeren en een glanzende consistentie heeft bereikt.
  2. Snijd ondertussen de venkel in zo dun mogelijke plakken (bewaar het loof). Dit doe je het beste met een mandoline, maar met een scherp mes kom je ook een heel eind. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de venkel in 2 tot 4 minuten goudbruin. Kijk uit, dit kan nogal spetteren. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en leg apart.
  3. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de ui in 2 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe en laat het geheel 5-7 minuten bakken tot de tomaat zacht en sauzig wordt. Voeg eventueel een scheutje water toe als de pan te snel uitdroogt. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en veeg de pan schoon.
  4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Dep de zeebaars droog en breng op smaak met peper en zout. Bak de zeebaars met het vel naar beneden 2 minuten. Druk de vis goed aan, zodat hij niet krult en kijk uit voor spetters. Draai de vis om en bak nog 1 minuut.
  5. Haal de polenta van het vuur, roer de boter erdoorheen en breng op smaak met peper en zout en verdeel over de borden. Schep de tomatensaus eroverheen, gevolgd door de venkel en de vis. Hak de peterselie en het venkelloof fijn en strooi over het gerecht.

Receptinformatie

  • Bereidingstijd: 35 min
  • Moeilijkheid: 2

More articles