Spaghetti met zalm en citroenroomsaus

Spaghetti met zalm en citroenroomsaus

1 november 2021

Ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN
3 trostomaten 5 g basilicum 200 g spaghetti ½ citroen, sap en rasp 100 ml slagroom 50 g koude roomboter 2 zalmfilets met huid VOORRAADKAST olijfolie zout en peper HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
5 trostomaten 10 g basilicum 400 g spaghetti 1 citroen, sap en rasp 250 ml slagroom 115 g koude roomboter 4 zalmfilets met huid VOORRAADKAST olijfolie zout en peper

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in parten en breng op smaak met een paar eetlepels en zout. Snijd de blaadjes van de basilicum, meng door de tomaten en laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
  2. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de spaghetti hierin al dente. Je doet hem zo nog in de pan bij de roomsaus, dan gaart hij door, dus hij mag echt nog wat bite hebben.
  3. Rasp intussen de citroen en zet de citroenrasp apart. Knijp het citrussap uit boven een braad- of koekenpan en doe de slagroom in de pan. Breng op laag vuur zachtjes aan de kook. Snijd de boter in blokjes en voeg beetje voor beetje toe, tot een glanzende saus ontstaat. Giet de pasta af maar bewaar 250 milliliter van het kookvocht.
  4. Verhit intussen een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Breng de zalm op smaak met zout en bak 3 minuten met de huid naar beneden. Druk de zalm goed aan zodat de huid niet te veel opkrult. Draai om en bak nog 1 minuut aan de andere kant. Ga terwijl de zalm bakt verder met de pasta.
  5. Doe terwijl de zalm bakt de pasta in de pan bij de citroenroomsaus en de helft van het kookwater. Blijf roeren tot het water is opgenomen en de pasta de juiste gaarheid heeft. Voeg eventueel meer kookwater toe als de pasta nog niet gaar is. Voeg de citroenrasp toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  6. Haal de zalm uit de pan en breek in stukjes. Verdeel de pasta over 2 borden en leg de zalm erop. Serveer met de tomatensalade.

More articles