Joris Bijdendijk: pompoen met mandarijn & speculaasijs

Joris Bijdendijk: pompoen met mandarijn & speculaasijs

23 november 2020

Ingrediënten

Ingrediënten 1 pompoen, geschild en zaden verwijderd 1 vanille stokje, gehalveerd 1 eetl. honing 75 g roomboter 4 mandarijnen Clementine, geschild en citrusvliesjes verwijderd 1 bosje dille Zelf in huis halen: Handje pompoenpitten 250 g kristalsuiker ½ theelepel nootmuskaatpoeder ½ theelepel gemalen all spice ½ theelepel kaneelpoeder 200 g kandij- of bastognekoeken, verkruimeld 1 bak speculaas of kaneelijs Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.

Bereiding

Bereiding pompoen puree
  1. Verwarm 250 ml water in een steelpannetje, laat hier de kristalsuiker in oplossen en laat afkoelen tot lauwwarm. Schaaf met een dunschiller mooie lange plakken van de helft van de pompoen, schenk er het suikerwater over en laat staan.
  2. Combineer alle specerijen en sprenkel dit over de andere pompoenhelft. Wikkel de pompoen in zilverfolie en bak in de oven op 180 graden tot hij zacht is. Laat de pompoen afkoelen en maal in een keukenmachine tot een fijne puree. Voeg de vanille en honing toe.
Bereiding bodem
  1. Smelt de boter langzaam in een pannetje. Giet de boter bij de kandijkruimels en roer alles goed door elkaar. Vul een taartvorm (24 cm) met een vel bakpapier en druk met de bolle kant van een lepel het mengsel op de bodem. Zet het geheel minimaal 15 minuten in de koelkast.
Opmaak
  1. Snijd een mooie plak van de bodem en leg deze op het midden van het bord. Plaats een mooi bolletje van de pompoenpuree op de bodem. Drapeer de pompoenslingers hierover. Leg de mandarijnpartjes hier omheen en plaats een bolletje ijs hiernaast. Bestrooi met de pompoenpitten en dille.

Receptinformatie

  • Bereidingstijd: 20 min
  • Moeilijkheid: 2

More articles