Bloedsinaasappeljam van Leonardo Pacenti
Chef
Chef Leonardo PacentiSeizoen
springGang
breakfastBereidingstijd
30 minutenMoeilijkheidsgraad
ingrediënten
1kg Bloedsinaasappels
0,5 citroen
1 cm gember zonder schil
Zelf in huis halen:
500 gram geleisuiker
Printen
Bloedsinaasappeljam van Leonardo Pacenti
Leonardo kookt al 25 jaar in Amsterdam. Nog nooit is hij zo lang op een plek gebleven. Zijn ouders ontmoetten elkaar op de Keukenhof. Zij verhuisden naar Spanje, later naar Italië. Geboren in Rome, opgegroeid in Kaapstad en beroemd geworden bij en met restaurant Toscanini. Dit recept is krachtig door zijn eenvoud maar complex door de smaak. Proef de zon!
- Zorg van te voren dat er voor 0,5 liter aan gesteriliseerde jam-/weckpotten klaar staan.
- Was en zest 1 bloedsinaasappel met een fijne rasp.
- Snijd de gember in zo fijn mogelijke julienne.
- Snijd van alle bloedsinaasappels de partjes er uit. Doe dit door de boven en onderkant van de sinaasappels er af te halen. Leg de bloedsinaasappel stabiel op een snijplank en snijd zorgvuldig met een mes langs het vruchtvlees de schil en het witte vlies weg. Snijdt boven een kom de partjes langs het vlies uit de bloedsinaasappel. Vang gedurende het hele proces al het citrussap in dezelfde kom op.
- Knijp alle resten sap er uit.
- Knijp daarnaast de halve citroen in de kom uit. Verwijder alle pitten uit de kom.
- Weeg de inhoud van de kom en weeg evenveel gram geleisuiker af. Het is dus mogelijk dat de 500 gram geleisuiker teveel of te weinig is voor dit recept. Stel u heeft 800 gram bloedsinaasappel, dan voeg u 400 gram suiker toe.
- Voeg het bloedsinaasappelmengsel toe aan een pan met dikke bodem. Breng het mengsel aan de kook.
- Voeg vervolgens de afgewogen hoeveelheid geleisuiker, de bloedsinaasappel-zest en de gemberjulienne toe aan het mengsel.
- Roer de gehele massa goed door elkaar en laat het 4 minuten goed doorkoken.
- Test met de bolle kant van een koude lepel of de jam de gewenste dikte heeft.
Vul de jampotten tot net onder de rand met de jam. Sluit de deksel en laat de potten ondersteboven eerst afkoelen op het aanrecht en zet deze vervolgens in de koelkast. Ongeopend is de jam 3 maanden houdbaar.
Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:
over de Chef - Chef Leonardo Pacenti
Ontdek meer recepten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.