Geraspte Comté
Beschrijving
Een beroemde, oeroude kaas uit de Franse Jura die van rauwe koemelk wordt gemaakt en daardoor verandert met het seizoen. Winterkazen hebben een licht gebrand aroma van hazelnoten en hooi, terwijl de zomerkazen meer naar gras en kruiden smaken. De rijping van 12 maanden geeft de kaas al een mooie milde smaak van noten, kruiden, melk en room. De koemelk komt van de rassen Abondance en Montbéliard die ’s zomers grazen op hoge bergweiden. Zomerse kazen zijn daardoor voller geel van het gras en de weidebloemen en de winterse kazen zijn meer strogeel, doordat de koeien meer stro te eten krijgen. Deze kaas werd al door de Kelten gemaakt en werd in de 13e eeuw de Comté Vachelin genoemd, naar het Franse woord voor koe, vache. Als een van de eersten, kreeg deze kaas in 1958 het AOP keurmerk dat kwaliteit en herkomst waarborgt.
Meer informatie
ingrediënten
fresh cows milk, salt, cheese cultures, enzymes (annimal rennet) koemelk(rauw) (bevat melk), stremsel(dierlijk), zuursel, zout