Zomerhoning van de Horn
Beschrijving
Dit is een honing met een hele volle bloemrijke smaak. Die smaak brengt de geuren van de zomer weer op tafel. Het vochtgehalte is 16,2%, wat je merkt aan de stevige consistentie. Een laag vochtgehalte is goed voor de houdbaarheid, maar wie deze honing proeft, wil hem niet bewaren, maar er direct van genieten.
De honing komt uit het noordwesten van Bulgarije, een regio die grenst aan het stroomgebied van de Donau ten noorden van het Balkangebergte. Het is in de zomer een warme, maar niet droge streek, die rijk is aan bossen en velden met wilde bloemen. Ideaal dus voor honingbijen. De natuurgebieden op de Balkan staan bekend om hun grote bloemenrijkdom. Bulgarije zou zelfs de grootste variatie aan bloemen van heel Europa kennen. Het eigenlijke Balkangebergte, waar de hele regio naar genoemd is, ligt in Bulgarije zelf. De naam is samengesteld uit de Turkse woorden Bal – dat honing betekent- en Kan – dat bloed betekent. De naam verwijst naar de pracht van de natuur en de harde geschiedenis van deze streek.
Honing kan van nature gaan kristalliseren. Dit is geen teken van verminderde kwaliteit. Als de honing gedurende enige tijd tot maximaal 40 graden wordt verwarmd, wordt deze weer vloeibaar. Dit kan au bain marie of in een goed regelbare oven. Gebruik hiervoor geen magnetron.