Kaasplateau Bella Italia
Beschrijving
Onze kaasmeester heeft speciaal voor de feestdagen de mooiste Italiaanse kazen voor u geselecteerd. Perfect als nagerecht bij een feestelijk diner, met karaktervolle smaken van licht en romig tot intens en pikant. Laat u verwennen door het beste wat de Italiaanse kaasmakers te bieden hebben en proef de authentieke smaken die deze kazen zo bijzonder maken. Geniet van een stukje Italië op uw kersttafel! Buon Natale!
- Robiola tre latte
Zachte kaas | Geitenmelk | Koemelk | Schapenmelk |
Deze historische Italiaanse kaas wordt nog steeds gemaakt volgens de productie methode van 200jaar geleden. De variatie van de kaas wordt bepaalt door de kaasmaker maar wel binnen de DOP regels. Vers gegeten heeft de Robiola kaas iets weg van kwark/yoghurt, gras, noten terwijl de smaak pikant en zacht is. Gerijpt krijgt de Robiola meer de aardse smaken. Bij deze Robiola kaas is essentieel dat melk die gebruikt word van de koe, geit en schaap afkomt. - Taleggio DOP
Zachte kaas | Koemelk
Een mooie roodgewassen koemelkkaas met een zachte, licht zoete en nootachtige smaak. De korst wordt gewassen met pekel en gevormd door de schimmels en gisten in de grotten waar de kaas wordt gerijpt en geven een karakteristieke, ziltige smaak. Oudere korsten hebben een licht zanderige textuur. Zowel als onderdeel van een kaasplateau als bij de bereiding van gerechten is Taleggio een goede toevoeging, mede doordat het goed smelt. De kaas wordt gemaakt van de gepasteuriseerde melk van koeien die grazen op alpenweiden op soms wel 2000 meter hoogte. Als een van de oudste kazen uit de regio Lombardije wordt het vermoedelijk al sinds de negende eeuw genuttigd. Pas sinds de twintigste eeuw staat het bekend als Taleggio naar het gelijknamige plaatsje waar de vroegere productie plaatsvond. Tegenwoordig vindt de productie plaats in de wijdere regio rondom het dorpje. - Asiago Vecchio
Harde kaas | Koemelk
Asiago Vecchio is een Italiaanse kaas die zijn rijke smaak en stevige textuur dankt aan een rijpingsproces van minimaal 12 maanden. Deze halfharde kaas uit de regio Veneto heeft een licht pittige en nootachtige smaak, die in de loop van de rijping intensiever wordt. Het gouden, korrelige binnenwerk heeft een mooie kristallisatie die zorgt voor een subtiele crunch bij elke hap. - Pecorino al tartufo
Harde kaas | Schapenmelk
De Pecorino al Tartufo is gemaakt op het eiland Sardinië voor de kust van Italië en hiervoor wordt rauwe schapenmelk gebruikt. Op een enigszins ongebruikelijke manier wordt de smaak toegevoegd aan de kaas: de zwarte truffelpasta wordt in de kaas ‘geïnjecteerd’. Door deze werkwijze is ed kaas zeer opvallend; donkere ivoorkleurige kaas met afwissend stevige zwarte lijnen. Tijdens de 5 maanden rijping worden de kazen ingesmeerd met azijn en lokale olijfolie. In deze Pecorino al Tartufo komen de rijke aardse smaken samen met schapenmelk. Heerlijk met een glas Pinot Nero, Dolcetto d’Alba of Barbera d’Asti. - Gorgonzola piccante DOP
Zachte kaas | Koemelk
Deze pikante koemelk kaas uit Italië is de oudere broer van de zachtere Gorgonzola Dolce en rijpt ongeveer 6 maanden. De smaak is sterk en kruidig, met tonen van hout, schimmel en paddenstoelen en is gekruimeld lekker bij de pasta, bij een plateau met vers fruit of chocola of zelfs door een kaasfondue. Deze blauwaderkaas heeft een dikkere schil en is droger dan de jongere variant. Ook het interieur, de pate, van de Gorgonzola Piccante is witter en de aderen zijn donkerder en blauwer. Het aroma is misschien nog sterker dan de smaak en de bijna alcoholische geur komt van de gewassen korst. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van deze wereldberoemde kaas uit Lombardije, maar in het begin van de twintigste eeuw was deze gewoon bekend als “Stracchino” of “Stracchino Verde” – een kaas van de melk van vee, dat moe is van de lange lente- en herfsttochten van en naar de Alpenweide.