Kippendij met witlofsalade, pansaus en zuurdesembrood
Gang
mainBereidingstijd
25 minutenMoeilijkheidsgraad
ingrediënten
HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN
2 kippendijen zonder vel
3 takjes tijm
50 g roomboter
1 sjalot
1 teen knoflook
400 g witlof
5 g bieslook
1 sinaasappel
zuurdesembrood
½ Sorrento citroen
VOORRAADKAST
100 milliliter witte wijn, kippenbouillon of water
olijfolie om in te bakken
peper en zout
HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
4 kippendijen zonder vel
6 takjes tijm
75 g roomboter
2 sjalotten
2 tenen knoflook
800 g witlof
10 g bieslook
2 sinaasappels
zuurdesembrood
1 Sorrento citroen
VOORRAADKAST
200 milliliter witte wijn, kippenbouillon of water
olijfolie om in te bakken
peper en zout
Bereiding
Bereiding voor 2 personen
- Verwarm 1-2 eetlepels olijfolie en de helft van de roomboter in een koekenpan. Breng de kip aan beide kanten op smaak met peper en zout en bak op halfhoog vuur in circa 15 minuten gaar.
- Haal intussen de bladeren van de witlofstronk en doe in een grote kom. Het is mooi om de witlof zo te serveren, maar u kunt er ook voor kiezen het vast iets fijner te snijden. Rasp de sinaasappel boven de witlof en verwijder de schil. Snijd vanaf de zijkant partjes uit de vrucht. Dit kunt u het beste doen door tussen de vliesjes te snijden, zodat u hele partjes heeft.
- Pers het sap uit de andere helft van de sinaasappel uit boven een kommetje en meng met 1-2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Sinaasappels verschillen van elkaar, dus proef of de verhoudingen naar smaak zijn en pas eventueel aan. Zet de dressing apart.
- Pel en snipper ondertussen de sjalot en knoflook. Haal de kip uit de pan en bak de sjalot samen met de tijm circa 2 minuten in het achtergebleven vet. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- Blus af met de witte wijn, kippenbouillon of water en het sap van een halve citroen. Laat voor de helft inkoken en voeg de rest van de boter beetje voor beetje toe tot de saus iets dikker wordt. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de bieslook en meng met de witlof, sinaasappelpartjes en dressing. Serveer de kip en salade met brood om in de pansappen te dippen.
Bereiding voor 4 personen
- Verwarm 1-2 eetlepels olijfolie en de helft van de roomboter in een koekenpan. Breng de kip aan beide kanten op smaak met peper en zout en bak op halfhoog vuur in circa 15 minuten gaar.
- Haal intussen de bladeren van de witlofstronk en doe in een grote kom. Het is mooi om de witlof zo te serveren, maar u kunt er ook voor kiezen het vast iets fijner te snijden. Rasp de sinaasappel boven de witlof en verwijder de schil. Snijd vanaf de zijkant partjes uit de vrucht. Dit kunt u het beste doen door tussen de vliesjes te snijden, zodat u hele partjes heeft.
- Pers het sap van de andere sinaasappel uit boven een kommetje en meng met 2-4 eetlepels olijfolie, peper en zout. Sinaasappels verschillen van elkaar, dus proef of de verhoudingen naar smaak zijn en pas eventueel aan. Zet de dressing apart.
- Pel en snipper ondertussen de sjalot en knoflook. Haal de kip uit de pan en bak de sjalot samen met de tijm circa 2 minuten in het achtergebleven vet. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- Blus af met de witte wijn, kippenbouillon of water en het sap van 1 citroen. Laat voor de helft inkoken en voeg de rest van de boter beetje voor beetje toe tot de saus iets dikker wordt. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de bieslook en meng met de witlof, sinaasappelpartjes en dressing. Serveer de kip en salade met brood om in de pansappen te dippen.
Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:
Ontdek meer recepten
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.