Seizoen

herfst

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

60 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Marinade
3 takjes tijm
2 blaadjes laurier
1 ui, in parten
2 teentjes knoflook, geperst
1 wortel, in plakjes

Ingrediënten:
1,5 kg Hollandse hazenbouten
100 g boerenroomboter
150 g Baambrugs big spekblokjes
250 g champignon nopjes
150 g zilverui, schoongemaakt
Handje verse peterselie, fijngehakt

Zelf in huis halen:
500 ml rode wijn
50 ml Balsamico azijn
5 jeneverbessen, gekneusd
2 kruidnagels
10 peperkorrels, gekneusd
100 ml cognac
500 ml wild- of gevogeltefond
200 g ontbijtkoek, in stukken
50 g bloem


Bereiding

  1. Maak in een schaal de marinade van de rode wijn, azijn, kruiden, specerijen, ui, knoflook en wortel.
  2. Leg de hazenbouten 24 uur afgedekt in de marinade in de koelkast. Keer halverwege als ze niet helemaal onderstaan.
  3. Haal de hazenbouten uit de marinade en dep droog.
  4. Zeef de marinade en breng het vocht in een pan aan de kook. Verwijder het schuim er af met een schuimspaan.
  5. Verhit 50 gram boter in een ruime braadpan en bak de spekblokjes knapperig.
  6. Bestrooi de bouten met zout en peper en bak ze rondom goudbruin.
  7. Voeg de uitgelekte groenten toe en bak alles even goed door. Schenk de cognac erover en breng aan de kook. Schenk het marinade vocht en de fond erbij. Breng het geheel tegen de kook aan en laat circa 2 uur pruttelen op laag vuur tot de hazenbouten zacht zijn.
  8. Haal de hazenbouten vervolgens uit de pan en zet apart.
  9. Verkruimel de ontbijtkoek en roer door de saus, tot het helemaal is oplost.
  10. Kneed de rest van de boter met de bloem tot een soepele deegbal.
  11. Verkruimel het mengsel in klontjes door de zacht kokende saus terwijl je goed roert, zodat het bindt.
  12. Voeg zoveel van het boter-bloemmengsel toe tot de saus dik genoeg en mooi gebonden is.
  13. Voeg de hazenbouten en de zilveruitjes en champignons toe aan de saus. Laat het gerecht nog circa 20 minuten doorgaren op laag vuur.
  14. Bestrooi met verse peterselie en serveer.

Lekker met een puree van aardappel en gestoofde rode kool.

Ingrediënten in dit recept