Seizoen

herfst

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

120 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

150 g Baambrugs big zwoerd
150 g Baambrugs big gerookt spek
1 Brandt & Levie knoflook-peterselie worst
200 g Baambrugs big varkensribben
500 g gedroogde witte bonen (12 uur geweekt in water)
1 sjalot
1 stengel bleekselderij
1 winterpeen
8 tenen knoflook
1 rijpe tomaat
25 g ganzenvet
Bouquet garni (3 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, 2 laurierblaadjes)
2 eetl. rode wijnazijn
Flinke hand gehakte peterselie
Olijfolie

Zelf in huis halen:
4-6 Brandt & Levie knoflook-peterselie worsten
40 g broodkruim
1 kruidnagel


Bereiding

  1. Rol het stuk zwoerd op en bind dit vast met slagerstouw. Bedek bonen en zwoerd in een flinke pan met ruim water en breng aan de kook. Giet na 20 minuten af. Het water mag weg.
  2. Snijd alle groenten in redelijk grove dobbelstenen en hak de tomaat fijn. Verwarm de oven tot 120 graden. Snijd spek in kleine blokjes en snijd de ribben per twee los.
  3. Zet een zware pan op laag vuur en fruit alle groenten, ui en knoflook in het ganzenvet. Voeg na ongeveer 5 minuten de tomaat toe, en voeg vervolgens ook worst, bonen, zwoerd, ribbetjes en spek. Giet er een liter water bij en breng het geheel opnieuw aan de kook. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim eraf. Breng op smaak met de azijn, zout en peper en voeg ook de bouquet garni en kruidnagel toe.
  4. Zet de hele pan in de oven (zonder deksel) en roer om het half uur om. Proef na twee uur of de bonen gaar zijn; zo niet, laat de cassoulet dan nog een half uur in de oven staan. Alle sappen zijn intussen flink ingedikt; voeg nog wat vocht toe als het geheel te droog wordt. Haal het zwoerd uit de pan.
  5. Haal de pan uit de oven, verdeel het broodkruim en de gehakte knoflook over de cassoulet, en besprenkel met olijfolie. Bak het geheel nog anderhalf uur in de oven tot het broodkruim goudbruin is. Bak de worstjes en serveer alles in diepe borden met peterselie erover.

Ingrediënten in dit recept