Het dikke deel van de varkenspoot wordt verkocht als bovenbeen of hips. Het stuk kan van zowel de ham als de schouder worden gesneden. Het bovenbeen bestaat voor een groot deel uit been dat is omgeven met bindweefselrijk vlees en zwoerd. In Duitsland is het een nationaal gerecht en staat het bekend als ‘Eisbein’. In Nederland gaat de bovenpoot meestal in de erwtensoep. Het aanwezige zwoerd dient dan mede als natuurlijk bindmiddel waardoor de soep steviger wordt.
Een droge rode wijn met aardse smaak en rozenaroma. Smaken van rode en blauwe bes in de mond, versmolten eiktoets, genereus middenstuk en volop finesse uitmondend in een kruidige finale. Bevat sulfieten.
Druif: 100% nebbiolo
Wijnhuis: Parusso
Streek: Piemonte, Italië
Wijn-spijs:
Achtergrondinformatie: De familie Parusso is in het bezit van stukken grond in de gewilde ‘cru’ wijngaarden van Barolo, zoals Bussia, Mariondino, en Le Coste-Mosconi. Door alleen natuurlijke gistcellen (door Marco liefdevol ‘de moeder van zijn wijnen’ genoemd) te gebruiken en zijn moderne kelder geheel in dienst te stellen van de druif, komt elk stukje land anders tot uitdrukking in zijn wijnen. Marco Parusso kent zijn terroir en weet precies hoe hij deze karakteristieke bodem tot expressie kan brengen in zijn wijnen. Hij ziet zijn wijnen als kinderen, waarbij vooral de tannine van de nebbiolo druif met harde hand opgevoed moet worden. De opvoeding stopt zodra de wijnen in de fles zitten. Dan begint het grote wachten tot de opening, wat bij de flessen van Parusso overigens niet heel lang hoeft te duren. Hierin is het vakmanschap van de meester te herkennen; de wijnen kunnen jarenlang bewaard worden, maar zelfs als ze jong geopend worden is de potentie al in volwassen vorm aanwezig.
Een biologische natuurzuivere en evenwichtige droge rode wijn. Verleidelijke neus met rijp donker fruit, en iets grafiet. In de mond elegant en sappig met weer donker fruit en soepele tannines.
Druif: 100% cabernet franc
Wijnhuis: Château Yvonne
Streek: Pays de la Loire, Frankrijk
Wijn-spijs:
Achtergrondinformatie: Het domein dateert uit de 16e eeuw, maar pas in 1813 vestigt zich daar de eerste wijnmaker van een hele serie. In 1997 nemen de passievolle Yvonne en Jean-François Lamunière het heft in handen en herstellen samen met Françoise Foucault de wijngaarden. Vanaf dat moment heet het château ‘Yvonne’. Tien jaar later neemt Mathieu Vallée het domein over. Château Yvonne werkt sinds 1997 biologisch. De afgelopen jaren is een ecosysteem ontwikkeld dat de druiven en de wijn beschermt, natuurlijk speelt hierin verscheidenheid in fauna en flora belangrijke rol. Wortels graven in de diepten van de kalksteenbodems met tuffeau steen, grind en zandklei. Dit brengt spanning in en geeft persoonlijkheid aan de wijnen. Sinds 2012 past Mathieu enkele aspecten uit de biodynamica toe.
Elegant gekruide Pinot Noir. Ruikt naar bosbessen, ingelegde kersen en chocolade/eiken tonen. Een biologische fruitige rode wijn met zachte tannine. Bevat sulfieten.
Druif: 100% spätburgunder
Wijnhuis: Stern
Streek: Pfalz, Duitsland
Wijn-spijs: Mooie begeleider bij porchetta, kalfsvlees, gebakken paddenstoelen en harde kazen.
Achtergrondinformatie: In 1952 kocht Josef Stern zijn eerste wijngaard. Hij was een erkend houtkuiper en bouwde houten vaten en kisten. Naast het verbouwen van wijndruiven begon hij zich ook bezig te houden met distilleren van schnaps. In 1980 nam zoon Wolfgang het bedrijf over. Hij moderniseerde en legde daarmee de basis voor kwalitatief hoogwaardig gemaakte wijnen. Het landgoed heeft 10 hectare aan wijngaarden op gevarieerde, zandige lössgronden met een licht kalkgehalte. Nu staat Wolfgang met zijn zoon Dominic aan het roer. Dominic is een erkend technicus in Wijnbouw en Oenologie. Zijn praktijkervaring deed hij op in de Pfalz, Zuid-Afrika en de Wachau. Beiden hechten veel belang aan milieuvriendelijk en kwaliteitsbewust werken in de wijngaard, met het motto: minder is vaak meer!
Op het eerste gezicht lijkt het als een donkere, zware rode wijn. Maar schijn bedriegt, deze wijn is licht en sappig, en heeft hints van kers en sinaasappel zuren. De wijn ziet tijdens het rijpen géén eikenhout. Dit zorgt voor een puur duet tussen de Zweigelt en de Saint Laurant druif. Deze wijn kan licht gekoeld gedronken worden. Bevat sulfieten.
Druif:80% Zweigelt, 20% St Laurent
Wijnhuis: Beck
Streek: Neusiedlersee, Oostenrijk
Wijn-spijs: Door de koude zuren van de wijn, gaat hij heerlijk samen met eendenborst van de barbecue, of gegrilde lamskoteletten.
Achtergrondinformatie: Judith Beck heeft na haar studie aan de wijnbouwschool van Klosterneuburg internationale ervaring opgedaan bij – onder andere – Cos d’Estournel in Bordeaux, Braida in de Piemont en Errazuriz in Chili. Ze leidt het familiewijngoed sinds 2000. Sinds 2007 werkt ze biodynamisch. Dat betekent dat ze onder andere de humusopbouw van de grond bevordert door gebruik van compost en begroeiing. Ook gebruikt ze kruidenextracten – van bijvoorbeeld brandnetel en kamille – en biodynamische preparaten om de afweerkrachten van de druivenstokken te versterken.
Uitbundige neus met tonen van zwart fruit, drop, kruiden en een tikje boers. In de mond puur sap met een fijne vlezige structuur, mooie zuren en een sappige afdronk. Bevat sulfieten.
Druif: 95% mencía, 5% garnacha tintorera
Wijnhuis: Mengoba
Streek: Castilla y León, Spanje
Wijn-spijs:
Achtergrondinformatie: Grégory Pérez deed op zijn veertiende als bijbaantje hetzelfde werk als zijn opa en ging oenologie studeren aan de universiteit van Bordeaux. Na zijn studie kon hij in de kelders van Cos d’Estournel aan de slag. Na een poos alleen maar barriques te hebben schoongemaakt én veel te hebben geleerd, begon Grégory de wijngaarden te missen. Zijn Spaanse wortels brachten hem naar Bierzo in Noordwest-Spanje. De kalkhoudende en steenachtige wijngaarden zijn alleen per vierwielaandrijving te bereiken en worden geploegd met koeien. Alles moet hier met de hand gedaan worden. Na een grondige selectie komen slechts de beste druiven in aanmerking voor vinificatie.
Een biologische droge wijn. In de neus eerst rokerig, daarna heel veel fruit. Een zachte wijn met weinig tannine. De wijn is bedoeld om jong te drinken. Bevat sulfieten.
Druif: 95% tempranillo, 5% viura
Wijnhuis: Artuke
Streek: La Rioja, Spanje
Achtergrondinformatie: Artuke is een echt familiebedrijf in Baños de Ebro. De broers Arturo en Kike de Miquel namen in respectievelijk 2003 en 2010 de dagelijkse zorg over van hun ouders. De familie bezit 26 hectare verdeeld over 32 percelen tussen hun dorp Baños de Ebro en het dorpje Abalos. Deze gaarden zijn van aanzienlijke leeftijd. Maar wat er vooral toe doet, is dat ze op de beste locaties in Rioja Alavesa liggen. De wijngaarden worden biologisch bewerkt. De hoogte varieert tussen de 450 en 700 meter. Dat resulteert in wijnen met een verfijnde zuurgraad. En die zuurgraad draagt bij aan de sappige verteerbaarheid van iedere slok.
Een biologische droge rode wijn met een verfijnde neus met tonen van rijp fruit en delicate specerijen. In de mond droog met tonen van zachte en fijne tannine. Deze verfijnde wijn heeft een aangename frisse afdronk. Bevat sulfieten.
Druif: 70% montepulciano, 30% sangiovese
Wijnhuis: Boccafosca
Streek: Marche, Italië
Wijn-spijs: Perfecte begeleider van Italiaanse gerechten met tomaat maar ook heerlijk bij gevogelte of kalfsvlees.
Achtergrondinformatie: Boccafosca is opgericht door zeven vrienden, die – zoals dat gaat in Italië – dagelijks worden geholpen door een gezellig leger van betrokken familieleden. Het wijnmaken wordt begeleid door de beroemde oenoloog Aroldo Bellelli, die eerder al veel historische namen uit Le Marche adviseerde. Zijn komst, de strenge selectie na de oogst, maar ook de conversie naar biologisch (in 2016 gestart) zijn het bewijs van een kwaliteitsmissie die zich richt op de lange termijn.
Een fijne biologische merlot met een aangename neus met tonen van zwarte kersen, salmiak en wat kruidigheid. In de mond heeft deze rode wijn een lekker romige fruit smaak, wat specerijen en een plezierige afdronk met ietsje vanille en soepele tannine. Bevat sulfieten.
Druif: 100% merlot
Wijnhuis: Terrana
Streek: Trentino-Alto Adige, Italië
Wijn-spijs: Breed inzetbaar als huiswijn, heerlijk om ‘los’ te drinken maar zeker serieus bij mediterrane vleesgerechten en groenten van de barbecue.
Achtergrondinformatie: Terrana is de verzamelnaam voor een selectie wijnen, die zorgvuldig door Anfors Imperial is en wordt samengesteld. De wijnen worden in Trentino (Alto Adige) gemaakt op twee hectare wijngaard aan de voet van de met sneeuw bedekte Dolomieten. Er is bij de teelt veel aandacht voor duurzame landbouw. De wijnen ondergaan specifieke kwaliteitscontroles gedurende het hele proces, van het telen en plukken van de druiven, de selectie, vinificatie en tot en met het bottelen.
Zeer verfijnde biologische rosé. Verleidelijke en zuivere, iets bloemige neus met tonen van rijp bosfruit. In de mond subtiel en sappig, mooi droog en boordevol rood fruit.
Druif: 50% grenache, 25% cinsault, 25% syrah
Wijnhuis: Château Barbebelle
Streek: Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
Wijn-spijs: Heerlijk bij salades of asperges maar mag ook gewoon bij de borrel.
Achtergrondinformatie: Op land dat ooit gecultiveerd werd door de Romeinen, rondom een origineel château uit de 16e eeuw, liggen de wijngaarden van Château Barbebelle. Het landgoed bestaat uit 300 hectare beschermd natuurgebied, waarvan 45 hectare beplant is met druiven; dit is zowaar een van de oudste wijngaarden van de Provence. Deze prachtlocatie, op 16 kilometer ten noorden van Aix en Provence, is al vier generaties de thuisbasis van de familie Herbeau.