Kaasmeester Evert is de beste ter wereld!

Evert Schönhage, Maître Fromager van Lindenhoff, mag zich de beste kaasmeester ter wereld noemen. Zondag 2 juni sleepte hij de eerste plaats in de wacht tijdens het Concours Mondial du Meilleur Fromager 2019 in Tours, Frankrijk. Een geweldige prestatie voor Evert, die al sinds 2008 met veel zorg de allerbeste kazen selecteert en affineert voor Lindenhoff. Aan het kampioenschap gaat een zware selectie vooraf. De uiteindelijke strijd om de titel vindt iedere twee jaar plaats in Frankrijk. Een internationale jury van experts beoordeelt het plateau op samenhang, variëteit, en originaliteit zowel in vorm als in smaken.

Evert besloot om toch nog een poging te wagen!

Het was een hele bijzondere ervaring. De overwinning was totaal onverwacht, ik ben nog steeds verbaasd”. Evert was voor de derde keer geselecteerd om deel te nemen aan het tweejaarlijkse kampioenschap voor kaasmeesters van over de hele wereld. “De eerste keer, in 2015, heb ik mijn visitekaartje afgegeven. Bij mijn tweede deelname in 2017 had ik de lat veel te hoog voor mezelf gelegd, wat uitliep op een teleurstelling. Toen dacht ik; dit doe ik nooit meer.” Maar toen de aankondiging voor de editie van 2019 voorbijkwam, besloot Evert om toch nog een poging te wagen. Hij ontving direct bericht dat hij meer dan welkom was voor de finale in Tours. In de weken die volgden bereidde hij zich voor op de wedstrijd. Hoewel hij aantal proeven vooraf zorgvuldig oefende, koos hij er bewust voor om bij andere onderdelen te improviseren. “Blijkbaar heeft het gewerkt!”

Het Concours bestaat in totaal uit 9 verschillende onderdelen, waarbij kennis en vaardigheden op het gebied van kaas breed getest werden. Zo werden de deelnemers onderworpen aan theorievragen, een blinde proeverij en een snijtest. Ook werden de kaasmeesters gevraagd om een kaas naar keuze te presenteren, een smaakcombinatie te maken van kaas en andere producten en een koud gerechtje met kaas te bereiden. “Voor mijn presentatie koos ik de Remeker, een prachtige Nederlandse kaas.”  De presentatie van Evert werd goed ontvangen, en ook de smaakcombinatie die hij maakte van Gruyere en gefermenteerde tomaat viel in de smaak. Hoewel hij zijn koude gerechtje — Epoisse met pompoen, appel, abrikoos en bier — erg leuk vond om te bereiden, had deze volgens Evert nog beter gekund. “Tijdens de wedstrijd kreeg ik gepasteuriseerde Epoisse om mee te werken, terwijl ik de combinatie thuis had gemaakt met een rauwmelkse variant. Gepasteuriseerde kaas is wat zachter van smaak, waardoor het bier iets overheerste.”

 

“Het grote kaasplateau vond ik het leukst om te doen. Ik heb een stilleven neergezet dat tot leven is gekomen.”

"Ik heb mijn eigen ding gedaan"

Vervolgens stelden de deelnemers ieder twee verschillende kaasplateau’s samen; een kaasplankje voor één persoon en een groot ‘show’plateau. “Het grote kaasplateau vond ik het leukst om te doen. Ik heb een stilleven neergezet dat tot leven is gekomen. Dat zie je aan het omgevallen glas wijn, aan de kaas die als het ware uit het schilderij komt.” De opzet bedacht hij op de valreep, slechts een paar dagen voor zijn vertrek naar Frankrijk. “Ik speelde daarvoor met een paar ideeën om een kunstwerk na te maken. Zo heb ik geprobeerd om in kaas een tekening van Escher na te maken, maar het voelde niet goed; het paste niet bij mij. Samen met mijn vrouw ben ik op zoek gegaan naar inspiratie. Uiteindelijk kwam er een foto voorbij van allerlei kazen die opgestapeld waren. Toen dacht ik: hé, dat is leuk, dat ga ik doen.” Nog dezelfde avond maakte hij het kader met de kist eromheen, waarmee hij zijn kunstwerk zou omlijsten. “Tijdens de wedstrijd merkte een jurylid op dat er kleur miste.

Toen heb ik spontaan besloten om wat hortensiabloemen toe te voegen.” Ten slotte kreeg iedere deelnemer de opdracht om een sculptuur te creëren. Evert kerfde gedetailleerde windmolens in de rand van een stuk kaas. “Eigenlijk was ik ook nog van plan om hier tulpen van kaas naast te leggen, maar toen ik de avond van tevoren zat te oefenen lukte het niet goed. Toen dacht ik: laat maar gaan. Maar toen tijdens de wedstrijd bleek dat ik nog anderhalf uur over had, heb ik ze toch gemaakt. En dat ging tot mijn verbazing nog in één keer goed ook!” In tegenstelling tot zijn tegenstanders koos Evert ervoor om zijn kunstwerken vrij sober te houden. “Veel anderen gingen voor show en tierelantijntjes, ik liet gewoon de kaas spreken. Ik heb mijn eigen ding gedaan, ben dicht bij mezelf gebleven en heb me waar mogelijk goed voorbereid. Toch verbaasde het me hoe gemakkelijk het ging. Ik voelde geen stress, enkel wat gezonde spanning. Wat wil je nog meer?”

“Veel anderen gingen voor show en tierelantijntjes, ik liet gewoon de kaas spreken.”

Ondanks dat het kampioenschap vrij soepel verliep voor Evert, was de winst totaal onverwacht. “Als eerste werd een Japanse naam omgeroepen. Ik dacht; wat knap, ze doet voor het eerst mee en nu al een plek op het podium! “ Toen werd aangekondigd dat de tweede plek naar een Franse kaasmeester ging keek Evert verbaasd om naar de andere deelnemers. “Zij had het ontzettend goed gedaan! Ik vroeg mezelf af: als zij niet eerste is geworden, wie dan wel? En toen viel mijn naam.”

De kazen van de wereldkampioen!

Nieuwe seizoensgroenten, geitenkazen en Kamper lamsvlees - ontdek onze lenteselectie!

 ‘De benoeming tot ‘Meilleur Fromager’ is een welverdiende erkenning voor de jarenlange toewijding, inzet en passie waarmee Evert zijn stempel op de kaaswereld heeft gedrukt’

– Willem te Voortwis