barbecue reis naar Noorwegen

Wij gaan op reis en we nemen mee: onze tractor en de barbecue! De komende weken gaat Lindenhoff op ontdekkingstocht langs zeven culinaire bestemmingen in Europa, op zoek naar de lekkerste producten en gerechten om op de barbecue te bereiden.

Vanuit het zonnige Italië slingeren we onze tractor aan om op Scandinavisch avontuur te gaan: wildkamperen, elandburgers, Flatbrød en Brunost — een gekarameliseerde weikaas waar de lokale kaaskoppen dol op zijn. Deze week tuffen we namelijk richting Noorwegen, waar gerechten met karakter en een passie voor lokale, biologische ingrediënten centraal staan.We steken de Noordzee over en gaan op zoek naar het land met één van de langste kustlijnen ter wereld, bijzondere ruige natuur en diepe fjorden met fris water, waar we vis kunnen vangen van ongekende kwaliteit. Er gaat niets boven de smaak en structuur van vis uit Noorse heldere wateren. De barbecue steken we pas laat aan — over het donker hoeven we ons geen zorgen te maken. In de zomermaanden raakt de Noorse zon slechts heel eventjes de horizon, maar komt meteen weer op en werpt een rode gloed over het landschap.

Het geheim van perfect bereide Noorse zalm van de barbecue? Verse vis van topkwaliteit én het geduld om de zalm low en slow te garen. Het wachten is lastig wanneer dit prachtstuk op de barbecue ligt, maar is zeker de moeite waard. En met een lekker glas wijn en goed gezelschap gaat de tijd een stuk sneller! Dit is misschien wel één van onze favorieten gerechten van deze barbecue reis — fris en zacht, met een onbeschrijfelijk verrukkelijke smaak. Succes en genieten gegarandeerd!

Noorwegen

Hele gegrilde Noorse zalm en krieltjes salade met verse kruiden.

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA

Hele Noorse zalmzijde

Noorwegen kent natuurlijk eeuwenoude tradities over hoe vis het beste klaar gemaakt kan worden. Langs de kust ziet u op veel plekken bijvoorbeeld nog steeds vis hangen die aan het drogen is. Onze verse zalm uit de Noorse fjorden is met zijn 1,5 kg echt een feest om op tafel te zetten. De Atlantische zalm is een vrij slanke vis. Vroeger was gedroogde kabeljauw het grootste exportproduct van Noorwegen maar tegenwoordig is zijn verse zalm en Arctische kabeljauw: heerlijk om gravad lax mee te maken of op de huid te bakken en te serveren met verse kruiden en citroen. Ook te bestellen zonder vel, onze vismannen hebben de vis dan vakkundig voor u gefileerd. Met deze zalm van duurzame Noorse kweek kunt u alle kanten op. Zorg bij het garen dat de zalm nog een beetje rosé is van binnen. De hele zalmzijde is exclusief verkrijgbaar in de webwinkel — komt u langs in onze boerderijwinkel? Bestel de zalm dan minimaal 1 dag van tevoren, dan ligt deze bij uw bezoek vers op u te wachten!

 

Noorse zalmfilet met vel

Nederlandse krielaardappel

In Noorwegen zijn ze gek op aardappelen, net als wij! Toch weten ze ons nog te inspireren en te verrassen: naast gekookte aardappelen bij het avondeten zoals Lutefisk (stokvik) of Ribbe (geroosterd varkensbuik), bakken ze traditioneel zacht plat brood “Lefse” van meel, aardappelen, melk en boter. Ook maken de Noren sterke drank van aardappelen — “Aquavit” — op smaak gebracht met komijn, anijs, dille en venkel. Bij de mooie Noorse zalmzijde van de barbecue serveren wij een aardappelsalade met verse kruiden. Voor de salade selecteren onze groentemannen de mooiste krielaardappelen. De krielaardappel is klein van formaat omdat het nog een jonge aardappel is en komt van de volle grond. Deze Hollandse vastkokende aardappel is het hele jaar door verkrijgbaar en wordt vaak in zijn schil gekookt of gebakken, maar is ook geschikt om gefrituurd te worden. Fijne verse krieltjes met een dunne schil hebben een veelzijdig karakter en zijn door hun kleine formaat perfect voor een bijgerecht.

 

Kriel aardappel

Hele gerookte zalm van de barbecue

Meng met een staafmixer knoflook, honing, citroensap en -rasp, mosterd en dille. Voeg langzaam in een dunne straal de olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Schenk de marinade over de zalmfilet en laat 15 minuten intrekken. Maak ondertussen de barbecue gereed om direct langzaam te gaan grillen met een RVS rooster en voeg (kersen)hout toe aan de kolen. Leg de zalm met de huid op het barbecue rooster. Sluit de deksel en zet de luchtregeling dicht zodat de barbecue een temperatuur van 70 graden bereikt. Laat de zalmzijde ongeveer 1 uur op de barbecue liggen tot een kerntemperatuur van 46 graden. Neem de zalm van de grill en leg deze op een schaal of serveerplank.

Bekijk het volledige recept

HET GEHEIM VAN DE VIS VAN JAN VEERMAN

Let op: Exclusief verkrijgbaar in de webwinkel. Wilt u uw boodschappen doen in onze boerderwijwinkel, bestel de vis dan minimaal één dag van tevoren in de webwinkel en kies voor ophalen in de Marché

Naast mooi vlees genieten wij bij een diner ook van verse vis, daarom werken we samen met Jan Veerman. Jan Veerman is ooit begonnen op zijn zolderkamer en een handkar, maar na ruim 25 jaar dit ambachtelijk familiebedrijf uitgegroeid tot een professioneel visleverancier, gespecialiseerd in het leveren van verse vis, schaal- en schelpdieren en gerookte vis. Kwaliteit, duurzaamheid en service staan bij hoog in het vaandel bij Veerman. Dagelijks kopen zij de dagverse vis rechtstreeks in bij de meest toonaangevende visveilingen van Europa. Bovendien werken ze nauw samen met leveranciers die bekwaam omgaan met de visstanden. In de onze webwinkel bieden we uitsluitend vis aan van het seizoen uit Europese zeeën, die op een verantwoordelijke manier wordt gevangen. Uw verse heilbot, tarbotine, schol, zalmfilet, kabeljauw en sliptongen worden deskundig gefileerd, geproportioneerd, vacuüm verpakt, gestript en geschubd.

Ontdek ons volledige visassortiment

Aardappelsalade van krieltjes, crème fraîche en verse kruiden

Kook de krieltjes in 20 minuten gaar, giet af en laat uitstomen. Meng de crème fraîche, mayonaise en azijn en breng op smaak met zout en peper. Meng het crème fraîche mengsel door de lauwwarme krieltjes, roer door en laat afkoelen. Voeg, als het geheel voldoende is afgekoeld, de bosui en verse kruiden toe en roer door.

Bekijk het volledige recept

ONZE NOORSE BARBECUE SELECTIE

De mooiste ingrediënten voor een frisse Noorse barbecue



Barbecue reis door Europa
volgende stop: Ierland!

Met een voldaan gevoel bewonderen we de prachtige rood-gele gloed van de middernachtzon. Ondertussen denken we stiekem al na over onze volgende bestemming: de groene heuvels van Ierland. Benieuwd wat voor barbecue gerechten we daar allemaal ontdekken? U leest het volgende week. Voor nu genieten we nog even van het moment en dromen we weg bij een prachtige zonsondergang, waarbij de zon nooit onder gaat.

Start

België
Frankrijk
Spanje
Italië
Noorwegen
Ierland
Nederland

Finish

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA