barbecue REIS naar Italië

Wij gaan op reis en we nemen mee: onze tractor en de barbecue! De komende weken gaat Lindenhoff op ontdekkingstocht langs zeven culinaire bestemmingen in Europa, op zoek naar de lekkerste producten en gerechten om op de barbecue te bereiden.

Na in Spanje de verrukkelijke smaak van het geliefde Ibérico vlees te hebben ontdekt koersen we met onze tractor op ons gemak door naar het land met zonovergoten dagen langs de kust, verse pasta carbonara, dieprode houtgerijpte Barolo — wijn der koningen en koning der wijnen —, de geur van smeulende pizza ovens en het goede leven: ons geliefde Italië. Onderweg dromen we over familie en vrienden die aanschuiven aan lange tafels, waar we samen genieten van een warm Italiaans welkom: antipasti om de zomeravond te starten. Flinterdun gesneden mortadella, luchtgerijpte spianata romana, olijven uit Puglia, romige oudwijker Colosso en Siciliaanse artisjokharten… We laten ons verleiden door de Italiaanse keuken; traditioneel en met veel Mediterrane specialiteiten — zoals de klassieke Saltimbocca (letterlijk: “spring in de mond”), sardines van de barbecue en heerlijke gegrilde groenten met burrata pugliese. Dat wordt gegarandeerd liefde op het eerste gezicht! Natuurlijk mag de Limoncello, gemaakte van de enige echte Sorrento citroenen, niet ontbreken om de avond af te sluiten! Buon appetito!

Italië

Saltimbocca alla Romana, sardines van de barbecue en burrata met gegrilde groente.

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA

Saltimbocca alla Romana

Deze Romeinse specialiteit vindt zijn oorsprong in Latium, de streek rond Rome. Saltimbocca is Italiaans voor “springt in de mond” — zodra u een hap neemt begrijpt u meteen waar deze de naam vandaan komt! Het is het enige hoofdgerecht in Italië waarvan het recept officieel is vastgelegd; dit werd gedaan in Venetië in 1962, door een jury van chef-koks. Het gerecht bestaat uit opgerolde kalfslapjes omwikkeld met ham en salie. Onze Saltimbocca is gemaakt van Gasconne kalfsschnitzel; mager en mals vlees met een mooie zachte structuur, dat anderhalve week heeft gerijpt en is platgeslagen.

Italiaanse Sardines

De sardine is met zijn volle, kruidige smaak erg populair in de Italiaanse keuken en makkelijk en op veel verschillende manieren te bereiden; bijvoorbeeld in zijn geheel, geroosterd op de barbecue. De visjes danken hun naam aan het Italiaanse eiland Sardinië en zwemmen van de Atlantische Oceaan tot in de Middellandse Zee. Eén van onze favorieten voor op de grill: de schoongemaakte verse sardientjes van Jan Veerman. Een beetje citroen en een scheutje olijfolie, meer hebben deze visjes niet nodig om de show te stelen. Bij een Italiaanse barbecue mogen deze Mediterrane sardientjes niet ontbreken!

Gasconne Saltimbocca van de barbecue

Maak de barbecue klaar om direct te gaan grillen op 200 graden. Leg de plakken ham per twee op een werkblad en verdeel de blaadjes salie erover. Leg op elke twee plakken ham een kalfsschnitzel en rol samen met de ham op. Zet vast met een cocktailprikker. Grill de rolletjes rondom goudbruin (aangrillen) op 200 graden om daarna indirect op lage temperatuur – 135 graden – de saltimbocca’s door te garen op de barbecue. Schenk ondertussen de Marsala in een vuurvaste steelpan en laat inkoken tot het de dikte van saus heeft. Roer er vervolgens met een houten lepel de koude boter in blokjes door. Serveer de saus over de saltimbocca.

Tip: als je geen vuurvast steelpan hebt kan je de saus ook gewoon in de keuken maken. Liever geen kalfsvlees? Onze kipfilet van Poelier Pieter van Meel is een fijn alternatief!

Bekijk het volledige recept

DE LEKKERSTE ANTIPASTI VOOR LANGE ZOMERAVONDEN

Voor we beginnen met barbecueën laten we ons verleiden door een plateau met de meest verrukkelijke antipasti: een warm Italiaans welkom om samen van te genieten.

Burrata Pugliese

Een overheerlijke verse Italiaanse kaas die zijn oorsprong vindt in het gebied van het Murge plateau in Puglia. De kaas wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van mozzarella en room; de nog warme, verse mozzarella wordt gekneed tot een zakje en gevuld met stukjes fijngesneden mozzarella en verse room, om vervolgens voorzichtig dichtgeknepen en -geknoopt te worden. Een ware delicatesse met een zijdezachte structuur en een romige smaak die uw hart gaat veroveren.

Citroenen uit Sorrento

Onze Sorrento citroenen zijn groot en glanzend en groeien in de zeelucht van Campanië. De schil is dik en aromatisch en het vruchtvlees zit vol mineraalrijk, friszuur sap. Het grootste deel van de citroenen die de vulkanische grond rond Sorrento voortbrengt, wordt lokaal gebruikt om de authentieke Limoncello di Sorrento te maken. Altijd al een keer zelf Limoncello willen maken? Dan zijn deze citroenen onmisbaar!

Italiaanse groenten van de barbecue met burrata en pesto

Maak de barbecue klaar om direct te gaan grillen met een gietijzer rooster op 200 graden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Maal met een staafmixer of keukenmachine de basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitten en de Parmezaanse kaas tot een gladde pasta. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de groenten in mooi plakken van ongeveer 2 cm dik – varieer van met ronde en lange plakken. Grill de Italiaanse groenten op de barbecue tot er mooie grillstrepen ontstaan en verdeel ze op een schaal. Schep de pesto erover net voor serveren (anders trekt de smaak van de pesto te overheersend in de groenten) en scheur de burrata erboven.

Bekijk het volledige recept

Onze Italiaanse barbecue selectie

Alle ingrediënten voor een zonovergoten Mediterrane barbecue

Lindenhoff ambassadeur

Leonardo Pacenti

Leonardo kookt al 25 jaar in Amsterdam. Nog nooit is hij zo lang op een plek gebleven. Zijn ouders ontmoetten elkaar op de Keukenhof. Zij verhuisden naar Spanje, later naar Italië. Leonardo werd geboren in Rome en groeide op in Kaapstad. Hij spreekt vier talen, heeft de hele wereld gezien, en werd verliefd op Amsterdam.

Leonardo Pacenti van restaurant Caffè Toscanini heeft een voorliefde voor mooi groentes met volle smaak, het liefst lokaal geteeld. Ondanks zijn studie werktuigbouwkunde heeft Leonardo ervoor gekozen om zijn passie te volgen en zich helemaal te storten op de Italiaanse keuken. Een groente moet mooi zijn, lekker smaken en een goed verhaal hebben. Als alles klopt, staan ze bij Toscanini op de kaart. Goed getrainde zintuigen helpen hem bij het maken van de juiste beslissingen.

 

“Ik geloof niet in keurmerken, ik geloof iemand op zijn woord”



Barbecue reis door Europa
volgende stop: Noorwegen!

Terwijl we rustig uitbuiken in de Toscaanse zon bereiden wij ons voor om een flinke afstand te overbruggen met onze tractor richting het hoge Noorden. Benieuwd wat voor barbecue gerechten we daar allemaal ontdekken? U leest het volgende week!

Start

België
Frankrijk
Spanje
Italië
Noorwegen
Ierland
Nederland

Finish

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA