Barbecue reis door Europa:

Ierland!

Wij gaan op reis en we nemen mee: onze tractor en de barbecue! De komende weken gaat Lindenhoff op ontdekkingstocht langs zeven culinaire bestemmingen in Europa, op zoek naar de lekkerste producten en gerechten om op de barbecue te bereiden.

Na in Noorwegen genoten te hebben van een Scandinavische barbecue maken we de oversteek naar Ierland. Het einde van onze barbecue reis komt langzamerhand in zicht, maar wij gaan niet naar huis voordat we een bezoek gebracht hebben aan het land dat bekend staat om de ongerepte natuur, woeste kliffen, groene heuvels en schitterende kastelen, maar ook om het donkere Guinness bier, sfeervolle pubs en Keltische folk. Deze week gaan wij voor een smaakvolle, perfect gegaarde striploin steak, Yorkshire pudding en smashed potatoes met gepofte knoflookboter en peterselie: een barbecue met Iers karakter!

Ierland

Striploin steak en Yorkshire pudding van de barbecue met smashed potatoes

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA

Striploin steak

De striploin of entrecôte is een mooie biefstuk van de dunne lende, een lange, licht gemarmerde spier die over de ribben tegen de rugwervels ligt. Door de vorm van de lende kunnen er mooie grote, gelijkmatige steaks van gesneden worden. Het vlees is stevig maar toch mooi mals, met een rijke smaak en een fijne draad. Aan de buitenkant zit een vetrandje, wat smaak afgeeft tijdens het bakken. Het vlees zelf is echter vrij mager, waardoor een korte en voorzichtige bereiding op de barbecue of in de pan gewenst is.

Dankzij dry-aging of droog rijpen wordt rundvlees prachtig dieprood, intenser van smaak en heerlijk mals. Onze slagers hebben dit vlees, afkomstig van eigen boerderij, lang laten rijpen. Het resultaat? Een boterzachte structuur, en een ongeëvenaarde smaakbeleving. Wanneer dit stuk vlees op de barbecue ligt loopt het water u spontaan in de mond.

 

striploin entrecote barbecue ierland

Smashed potatoes

De aardappel was lange tijd het volksvoedsel en speelt nog steeds een belangrijke rol in de Ierse keuken. De Ieren kennen wel 50 verschillende manieren om aardappels klaar te maken: gekookt, gepureerd, in de soep, als pannekoeken (“Boxty”) en — onze persoonlijke favoriet — smashed potatoes! Dit aardappelgerecht staat in Ierland ook wel bekend als “crispy smashers” of “Irish roadkill”, omdat de aardappels eruit ziet alsof er iemand overheen gereden is.

De aardappels worden eerst gekookt in de schil, dan platgedrukt met bijvoorbeeld een vork, stamper of de bodem van een glas, om vervolgens goudbruin gebakken te worden. Het resultaat is een heerlijke krokante buitenkant met een smeuïge binnenkant. Smashed potatoes worden door velen het allerlekkerste aardappelgerecht ter wereld genoemd. Wij begrijpen wel waarom!

 

smashed potatoes barbecue ierland

Striploin steak bereiden op de barbecue

Laat de striploin (entrecôte) op kamertemperatuur komen. Maak de barbecue klaar met een gietijzeren rooster om direct te gaan grillen op 250 graden. Bestrooi het vlees met zout en peper en grill deze gedurende 2 minuten. Draai de steak 90 graden en grill nogmaals 2 minuten voor een mooie grillruit. Draai het vlees om en herhaal de stappen aan de andere zijde. Laat het vlees vervolgens een aantal minuten — afhankelijk van de dikte van de striploin — indirect doorgaren op een temperatuur van 180 graden. Haal de steak bij een kerntemperatuur van 50 graden van de barbecue.

Bekijk het volledige recept

TRADITIONELE YORKSHIRE PUDDING

Yorkshire pudding is geen pudding zoals wij die in Nederland kennen, maar lijkt eerder op een knapperig, luchtig “broodje”. Traditioneel wordt dit streekgerecht goudbruin gebakken in de oven en als bijgerecht geserveerd bij braad- of stoofvlees, maar de hartige pudding is ontzettend veelzijdig en kan op veel verschillende manieren gegeten en klaargemaakt worden — bak ze bijvoorbeeld op de barbecue! Het bereiden is lekker eenvoudig en snel; het deeg wordt gemaakt met eieren en hoeft daarom niet te rijzen. Vul ze met stukjes malse striploin, groente en aardappelen, dip ze in jus of lik er je bord mee schoon zodat je van elk laatste beetje smaak kunt genieten!

Yorkshire pudding bereiden op de barbecue

Bereid de barbecue voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Mix in een kom het bakmeel, de eieren en het bruiswater tot een egaal mengsel. Voeg vervolgens de melk en olie toe en roer nogmaals goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Vet de roestvrijstalen muffinvorm in en verwarm alvast voor op de grill. Verdeel vervolgens het beslag erover. Bak aan de zijkant van de barbecue met gesloten deksel circa 40 minuten, of totdat ze gaar en goudbruin zijn. Probeer zo min mogelijk de deksel op te tillen tijdens het bakken.

Onze Ierse barbecue selectie

De mooiste ingrediënten voor een barbecue met Iers karakter, met een lekker koud biertje erbij!



Barbecue reis door Europa
volgende stop: Nederland!

Na zes weken genieten beginnen we onze tocht naar huis. Maar het feest is nog niet voorbij, want ook in eigen land zijn natuurlijk oneindig veel heerlijke barbecue specialiteiten te ontdekken! Benieuwd wat voor Hollandse klassieker we op de grill leggen? U leest het volgende week!

Start

België
Frankrijk
Spanje
Italië
Noorwegen
Ierland
Nederland

Finish

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA